Із земельним скандалом безпосередньо на місцях розбиралися депутати облради

Із земельними скандалами, що розгорілися в селах Велика Добронь Ужгородського та Стеблівка Хустського районів, ще на минулотижневій сесії крайові депутати вирішили розібратися на місцях – відтак відбулися виїзні засідання профільної комісії облради з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою, яку очолює Петро Голубка.

Участь у засіданнях взяли перший заступник голови обл­ради Йосип Борто, начальник ГУ Держгеокадастру в Закарпатській області Світлана Мельничук, керівництво районів, депутати районних і сільських рад.

У Великій Доброні в ході спілкування з’ясувалося, що проблема стосується ділянок, які разом займають 29 гектарів і в документах Держгеокадастру зазначені як держвласність.

Однак ще в листопаді 2002-го керівник Ужгородської РДА передав їх у приватну власність працівникам соціальної сфери для ведення особистого селянського господарства, виготовлено 338 держактів старого зразка. Але їх не ввели в електронну систему Держземкадастру, що й спричинило «накладку», – тепер виявилося, що ці землі у квітні-2016 виділені іншим людям, зокрема й жителям Львівської та Волинської областей, серед яких є учасники АТО. Причому Світлана Мельничук стверджувала, що ділянки підібрані за погодженням сільради (каже, є відповідні листи), та й земельні масиви були інвентаризовані. Водночас сільський голова Іван Попка наголошував: ГУ Держгеокадастру області не зверталося до сільради Великої Доброні для врахування її позиції перед наданням дозволів на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення у власність вищезгаданих ділянок.

Оскільки твердження розійшлися, члени комісії вирішили звернутися до прокуратури Закарпатської, Львівської та Волинської областей та відповідних облвійськкоматів щодо перевірки та надання інформації про місце проживання та статус учасника АТО громадян, яким виділені землі. А також звернутися до Держгеокадастру щодо скасування наказів розроблення проектів землеустрою про відведення земельних ділянок у зв’язку з порушенням права власності громадян.

У Стеблівці своя земельна історія. Тут проживає понад дві тисячі людей, залишилося менше півтораста гектарів вільних земель. Їх свого часу передав сільраді колгосп як нерозпайовані угіддя. Втім, громада ними користувалася з обмеженнями. Віддати їх у власність чи для ведення особистого фермерського господарства сільрада не могла: оскільки вони віднесені до категорії «За межами населеного пункту», то, за Земельним кодексом, право на ці землі має Держгеокадастр. Нині на них чимало претендентів і, як казали жителі Стеблівки, серед них нема чомусь односельців.

Йосип Борто підкреслив, що в першому читанні вже схвалений законопроект Верховної Ради України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель». Тож депутати облради ініціюватимуть звернення до парламенту про прийняття законопроекту в другому читанні, що зніме напругу на місцях. Та щоб вирішити зараз це питання, необхідно закріпити за землями за межами села колективи громадян. Поширеною формою є створення комунальних підприємств при сільрадах, які опікуються пасовищами. Але на це також потрібен час, тож депутат облради Василь Губаль запропонував швидший варіант: оформити неприбуткове кооперативне об’єднання громадян на громадське пасовище. Озвучувалися й інші варіанти.

У підсумку депутатська комісія вирішила рекомендувати ГУ Держгеокадастру в області призупинити дію п’яти наказів щодо видачі земель запасу за межами Стеблівки та дослухатися до рекомендацій Комітету ВРУ з питань держбудівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування щодо необхідності погодження видачі наказів на користування землею з органами місцевого самоврядування. А Стеблівській сільраді порадили провести заходи стосовно оформлення громадських пасовищ та розроблення проекту землеустрою щодо розширення меж населеного пункту, інформує прес-служба облради.
 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*