Йосип Борто відвідав Великоберезнянщину, яка потребує особливої уваги та підтримки

27 листопада перший заступник голови облради Йосип Борто разом із Генконсулом Угорщини в м. Ужгород Йожефом Бугайлом здійснив робочу поїздку на Великоберезнянщину, аби вивчити проблеми глибинки.

За словами голови райради Ярослава Шукаля, в районі є 32 населені пункти, об’єднані в одну селищну та 19 сільсь­ких рад. Загалом мешканців – близько 27 тисяч: українці, росіяни, словаки, румуни, угорці, роми та представники інших національностей. В основному вони заробляють на життя власним господарюванням, сезонним збиранням дарів лісу, невеликий відсоток займається наданням послуг у сфері зеленого туризму, працюють на місцевих турбазах, решта – на заробітках за кордоном. Є кілька підприємств із іноземними інвестиціями, але на картину зайнятості вони не надто впливають. Найболючіша проблема – виплата зарплат бюджетникам. Для погашення заборгованості та на платню до кінця року потрібно 5,4 мільйона гривень. Серед іншого наболілого – поліпшення дорожньої інфраструктури, матеріально-технічне забезпечення закладів освіти, культури, медицини. Керівництво райради намагається організувати їх участь у міжнародних програмах та проектах, але безуспішно.

У свою чергу Йосип Борто зазначив: «Обласна влада робить усе, щоб бюджетники отримали зароблене. Наразі, завдяки проведеним заходам, Закарпаття отримає 46 млн грн, що дозволить погасити борги перед людьми, які здебільшого отримують «мінімалку». Стосовно участі в міжнародних грантах – запевнив у своєму сприянні.
Посадовці відвідали й професійно-технічне училище №33, де готують трактористів, слюсарів-ремонтників, швачок та продавців. За словами директорки Марини Микити, тут здобувають освіту 123 учнів із чотирьох районів краю, вони отримують невеликі стипендії – від 490 до 1400 гривень. Заклад має 13 спеціалізованих кабінетів і 11 загальних, по 4 лабораторії та майстерні, автотракторну й різноманітну сільськогосподарську техніку, полігон для водіння, спортзал, гуртожиток, їдальню. Пані Марина зізнається, що триматися на плаву їм важко. Також поінформувала, що три роки тому за виділені з держбюджету 2,5 мільйона гривень замінили дах, частково – вікна в аудиторіях, утеплили будівлю, придбали обладнання для швейної майстерні та провели поточний ремонт. Однак роботи ще багато – слід провести реконструкцію централізованого опалення, замінити зношену теплотрасу, відремонтувати гуртожиток (другий поверх є аварійним, дах протікає) та замінити меблі в ньому, купити сучасні трактори.

Йосип Борто порекомендував зробити загальний кошторис необхідних витрат, щоб предметно говорити про насущні проблеми. Або – звернутися до депутатів облради та міжнародних благодійних організацій.

Наступний об’єкт, який проінспектували, – районна лікарня. Вона знаходиться у незадовільному стані, хоча обслуговує майже три десятки тисяч населення й має 106 ліжок та 48 лікарів. За словами голов­лікаря Василя Рогача, нині не вистачає як медперсоналу, так і медпрепаратів. «Якщо 2 роки тому ми отримували 140 тисяч гривень у місяць на придбання медикаментів, то зараз – 200 тисяч на рік», – бідкається. Щоправда, триває реконструкція корпусу дитячого відділення, на це виділено близько 3 мільйонів гривень із Державного фонду регіонального розвитку. Такої ж реконструкції потребує й центральна будівля: стіни потріскані, підлога просідає, двері на палатах та кабінетах перекошені. Медобладнання теж потребує термінового оновлення.

Йосип Борто зауважив: «Є така практика міжнародної співпраці у галузі охорони здоров’я, коли закордонні медустанови, маю на увазі сусідню Угорщину, надають обладнання та діагностичну апаратуру сучасніших зразків. Що стосується будівлі райлікарні, то, напевно, доцільніше би збудувати нову, аніж цю «реанімувати». Варто від нарікань перейти до синергії зусиль та конкретних дій усіх зацікавлених у покращенні ситуації, а обласна влада тільки сприятиме цьому». І додав, що клопотатиме перед Генконсулом Угорщини в Ужгороді Йожефом Бугайлом щодо допомоги. А поважний дипломат пообіцяв повне сприяння.

На завершення відвідали ще й дитсадок у селі Кострино, де триває реконструкція, яку планують завершити до новорічних свят. Керівництво садочка, самостійно залучивши кошти меценатів, організувало капремонт і утеплення будівлі, заміну вікон тощо. Зараз тут виховують 45 діток. До слова, батьки 20-х із них виявили бажання, щоб малеча вивчала угорську мову, інформує прес-служба облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*