КАРПАТСЬКИЙ БІОСФЕРНИЙ ЗАПОВІДНИК

став свого роду лабораторією для своїх та іноземних студентів

Як відомо, в Карпатському біосферному заповіднику створено Музей екології гір та історії природокористування у Карпатах, розгорнуто мережу еколого-освітніх та інформаційно-туристичних центрів. А букові праліси Карпат, Долина нарцисів, географічний центр Європи, демонстраційне форелеве господарство разом із цими об’єктами стають справжніми навчальними лабораторіями для школярів та студентів із багатьох вищих навчальних закладів не тільки України, але й зарубіжних країн.

Так, цими днями черговий раз на базі заповідника під керівництвом професорів П’єра Ібіша та Петера Гобсона проходила навчальна практика студентів німецького університету сталого розвитку (м.Еберсвальде) та університетського коледжу з міста Рітл (Великобританія). До речі, у складі цьогорічної групи студентів та професорів (39 чоловік) були представники не тільки цих двох держав, але й США, Норвегії, Нігерії, Судану, Тайваню та Фінляндії. Програма ж проходження практики передбачала, крім екскурсій, ще й поглиблені студентські дослідження проблем збереження природних цінностей та сталого розвитку регіону розташування Карпатського біосферного заповідника.

В польових умовах студенти закладали пробні площі, збирали інформацію про місцеве біорізноманіття, стан старовікових лісів та загалом про екологічну ситуацію в цьому регіоні. Цьогоріч увага зосереджувалась також і на вивченні екологічної та соціально-економічної ситуації в селі Кваси, яке розташоване в зоні діяльності біосферного заповідника. Гостей, зокрема, цікавило все, що пов’язано з туристично-рекреаційним розвитком та зайнятістю населення. З цією метою вони відвідали Драгобрат, Буковель, санаторій «Гірська Тиса», інші об’єкти туристичної інфраструктури, спілкувались із активістами територіальної громади тощо. Крім того, вивчався досвід роботи адміністрації біосферного заповідника та його відділення у Кевелевому.

Про підсумки студенських досліджень йшлося на семінарі та вечорі інтернаціональної дружби за участі сільського активу, науковців біосферного заповідника та квасівського самодіяльного ансамблю народних інструментів.

На урочистостях практиканти із Тайваню та Судану вручили адміністрації заповідника свої національні символи — прапорці, чим поповнили їх колекцію, в якій представлено вже 17 країн, студенти яких проходили в останні роки навчальну практику на його базі. А представник німецького університету сталого розвитку передала із спеціально створеного, для підтримки України студентського фонду фінансову допомогу Рахівській середній школі №1. Крім того, виходець із Судану, що називається, на ходу освоїв гру на гуцульській трембіті, а квасівський віртуоз класно зіграв на африканському тамтамі.

Федір ГАМОР,
професор, заслужений природоохоронець України.

На фото: Федір ГАМОР радо приймає студентів-іноземців.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*