КАРПАТСЬКИЙ БУЙВоЛ – ОСТАННІЙ ІЗ МОГІКАН

А ще 30 років тому на Закарпатті було чимало буйволячих ферм

Нині такі тварини у господарстві наших краян трапляються вкрай рідко. Зокрема, на фермі Романа Федька, що на околиці селища Королево Виноградівського району.

Чоловік згадує, що свого часу його батько тримав ціле стадо карпатських буйволів: 14 голів. Проте через постійні нарікання тодішньої партноменклатури хазяйство довелося віддати до колгоспу, де невдовзі тварини загинули. Нині ж Роман Федько мріє все відродити.

За словами пана Романа, створення  умов для цієї худоби – справа не з легких. Адже навіть пійло має бути відповідним. Напившись води із річки, буйволи можуть тяжко захворіти та загинути. Проте вони невибагливі до кормів, їдять усе підряд. Порівняно із коровою, буйволиця дає набагато менше молока: всього 5—7 літрів. Зате воно має інший смак та 11—12 % жирності. Часто дається взнаки їхня дика натура, люблять простір. Буває, що  цілими днями лежать у болоті. Щоправда, після такого відпочинку дуже брудні. У такий спосіб, до речі, тварини борються із комахами та захищаються від різних захворювань.

Цікаво, що карпатські буйволи – довгожителі. Пригадався випадок, коли за тутешнім звичаєм малій дівчинці на день народження подарували теля. Сьогодні та іменинниця вже у літах, а буйволиця ще досі жива.

Тримати цих тварин радять тільки терпеливим людям, тоді вони обов’язково віддячать своїм господарям. Ось і на ферму до Романа Федька приходять великими туристичними групами, аби подивитися на рідкісного буйвола на ім’я Юрко. Хазяїн розповідає, що його улюбленцю всього 10 років і він дуже любить увагу та піклування. А коли ж злиться – краще не турбувати. Маючи вагу більше однієї тонни, буйвол може легко вбити зграю вовків або пару ведмедів.

Попри любов до всіх інших тварин, останній із могікан Юрко залишається улюбленцем. Адже для Романа Федька розведення худоби – сенс життя. Господар каже, що хоч його ферма й невелика, проте від буйвола позбавлятися не хоче, адже таких тварин залишилося обмаль. От, до прикладу, в Італії, де на фермі налічується аж 800 голів буйволиць, не наважуються  тримати самця. Мовляв, зайві клопоти…

Іван КОЗАК.
селище Королево,
Виноградівський район.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*