Керамічні панно від Анни-Марії Роман у Генконсульстві

18 грудня в Генконсульстві Угорщини в м. Ужгород урочисто відкрили виставку творів молодої місцевої художниці Анни-Марії Роман. Цю місію виконав Генеральний консул Йожеф Бугайла.

Анна-Марія – випускниця Ужгородського коледжу мистецтв ім. А. Ерделі, а також Львівської академії мистецтв, нині – викладачка УДШМ. У дип­установі представила панно, в яких оригінально й гармонійно поєднала скло, дріт та керамічні емалі. Власне, це авторська техніка мисткині. Художниця розповіла, що улюбленою темою її композицій є історична архітектура Ужгорода і Львова. «Наші міста європейські, тут – європейська культура, частиною якої є й ми. Тому маємо пропагувати наші архітектурні пам’ятки й берегти їх для нащадків», – каже. Й додає: те, що обрала саме цей шлях у житті, – не випадково. Вдома завжди панувала творча атмосфера, всі друзі – художники.

Батько, знаний скульптор Василь Роман, зізнається нам, що донька – його копія: «Така ж фіглярка, така ж бітанґа в мистецтві, бо любить попробувати то, што не мож. Мені ся аж не вірить, што у ниї є тілько терпіння до того. Бо доста важка технологія: кожну деталь вигнути, поставити на своє місце. Радує, що має вроджений смак». Він ваажає, що виставка стане для доньки своєрідним трампліном, «мало її окрилить».

Мистецтвознавець Михайло Сирохман каже, що Анна-Марія знайшла свою тему – старе місто. Під час навчання в коледжі такою ж була тема її дипломної роботи. «Й добре, що продовжує, розвиває, технологічно збагачує її. Можу відзначити: гарно зіграні роботи в тональностях. Цікава й фактура», – ділиться враженнями.

Оксана Штефаньо

На фото автора: Анна-Марія Роман із батьком.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*