Четвер
23 листопада 2017 р.
Електронна версія газети
Нехай у ваш дім приходять тільки добрі новини

КОЛОЧАВА ПРИГОЩАЛА…

ріплянкою

Колочава має сиву і цікаву історію, овіяну опришківськими легендами. Іміджу селу додає, звичайно, і проведення традиційних фестивалів. Черговий з них започаткували минулої суботи. Причому – унікальний, бо вперше у всій Україні Колочава мала честь запросити гурманів на дегустацію ріплянки.

Кожне сільце має своє слівце. У Колочаві картоплю з давніх-давен йменують ріпою, похідна назва — ріплянка. В меню місцевих жителів — вона найперша страва до цього часу. Якщо завітаєш у гості до когось, то обов’язково газди хлібосольно почастують цим наїдком. Колочава, як дехто мудро каже, столиця ріплянки. Коли таку славу має харч, то чому б і не організувати фестиваль ріплянки?! Саме така ідея спала на думку уродженцю села над Тереблею, а нині киянину, депутату Верховної Ради України минулих двох останніх скликань Станіславу Аржевітіну. Реставратор старої Колочави і архітектор сучасного села – так по праву називають екс-нардепа за його значний внесок у відродження минулих традицій горян і розбудову теперішнього населеного пункту, яким захоплюються подорожуючі.

Хто у суботу побував у Колочаві, а саме в музеї “Старе село”, той не пошкодував – прем’єра фестин на території скансена вдалася на славу. Коронним її номером, звісно, став конкурс приготування ріплянки по-колочавськи, на участь в якому зголосилися аж два десятки тутешніх кухарів. Ніби простий процес, але вимагає неабиякої майстерності. Варену картоплю змішують мелайним (кукурудзяним) борошном,  відтак топчуть-пресують токаняником.

Переможцем конкурсу стала педагог Наталія Тумарець. Друге місце посіла Олена Росада, третє поділили між собою Оксана Драч та Лілія Павлюк. Хоч подарунки отримали всі без винятку куховари.

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ.
Фото автора.

Свіжий номер газети

новини

Calendar

Пн
Втр
Срд
Чтв
Птн
Сбт
Ндл
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
29
30
 
September 2014
 

...