КОМПАНІЯ «АВЕ» ПЛАНУЄ РОЗШИРИТИ ГЕОГРАФІЮ СВОЄЇ ПРИСУТНОСТІ

на Закарпатті

У вівторок голова обласної ради Іван Балога зустрівся з керівниками «АВЕ-груп» магістром Гельмутом Бургером та «АВЕ Умвельт Україна» Єнсом Віттенбергом. У ході розмови за участі керуючого справами виконавчого апарату облради Михайла Поповича, менеджменту компанії «АВЕ-Ужгород» йшлося про подальшу реалізацію австрійського інвестиційного проекту в Ужгороді та на Закарпатті.

До цього керівництво «АВЕ» та голова облради зустрілися з очільником Ужгорода Віктором Погорєловим. Зі слів Гельмута Бургера, минулоріч «АВЕ» провела комплексний аналіз ситуації з поводженням з побутовими відходами в Ужгороді, а з нового року вже займається збором та утилізацією відходів у місті. Обласний центр долучився до інших міст Закарпаття – Мукачева, Хуста та Виноградова, які обрали як партнера австрійську компанію. Ужгород підписав угоду про надання послуг у цій сфері терміном на 25 років. Перемігши в офіційно оголошеному конкурсі, компанія «АВЕ» створила для оперативної роботи нове підприємство — «АВЕ Ужгород ТзоВ». Відтак уже наприкінці грудня було здійснено поставку нових, стандартизованих контейнерів для збору сміття на 120 літрів, облаштовано майданчики контейнерами на 1100 літрів.

Міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов каже, що з приходом австрійського інвестора в місто ситуація зі збором сміття суттєво покращилася. «Нині активно ведеться укладання договорів на вивіз сміття, і в цьому плані краща ситуація з мешканцями приватного сектору. Проект набирає обертів, і до кінця року ми відчуємо позитив від діяльності «АВЕ». Загалом ми задоволені, що європейські підходи з вирішення «сміттєвої» проблеми застосовуються в Ужгороді», — зазначив міський голова. Серед найбільших проблем, які були озвучені, — гостра необхідність будівництва нового сміттєзвалища. Разом з тим, представники компанії повідомили, що вже навесні розпочнуть проводити благоустрій контейнерних майданчиків, буде відкрито й офіс фірми та створено виробничу базу.

Під час зустрічі в обласній раді йшлося вже не тільки про Ужгород, а й про ситуацію зі збором та утилізацією сміття в краї загалом. «АВЕ» працює в області шість років. Нині її послугами користуються, окрім Ужгорода, громади Виноградівщини, Хуста, Мукачева й району.

«Я дуже задоволений станом справ в Ужгороді. За останні кілька тижнів нам вдалося запровадити нову систему збору відходів. І це в першу чергу завдяки співпраці з місцевою владою, громадою. В кожній країні ця система проходить становлення у кілька етапів. Те, що відбувається у вас, – це початкова стадія. Надалі дуже важливо навчити міські громади, як правильно поводитися з відходами. Для Європи екологічні проблеми – серед головних, і ми активно будемо вирішувати їх і на Закарпатті», — зазначив Гельмут Бургер.

В свою чергу голова обласної ради Іван Балога зазначив, що влада наполягатиме на якомога швидшому запровадженні європейської системи збору сміття в інших куточках краю. З його слів, компанія «АВЕ» – найбільший інвестор у сферу послуг на Закарпатті. «Це інвестор з Європи, який має державну підтримку уряду Австрії. Тому компанія працює стабільно. За кілька тижнів зробила своєрідний прорив у вирішенні сміттєвої проблеми обласного центру. Також має бути налагоджена співпраця з ЖРЕПами, які відповідають за стан прибудинкових територій. До кінця року плани, які ставить перед собою громада та інвестори з очищення міста, мають бути виконані. А оскільки громадськість краю позитивно сприймає діяльність компанії, то в перспективі до 2015 року є можливість залучити до проекту Чоп, Іршавський, Хустський, Тячівський та Рахівський райони», — вважає керівник ради.

Разом з тим, стало відомо, що планується найближчим часом провести форум місцевих громад, на якому йтиметься саме про проблеми поводження з відходами в області. Йде також підготовка до підписання з компанією «АВЕ» меморандуму про подальшу співпрацю.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*