Конфлікт в ужгородському СІЗО вийшов уже далеко за його стіни

Днями з’явилося повідомлення про те, що в Закарпатській УВП (№9) (СІЗО) кілька в’язнів зашили собі… роти. 

Останні скаржилися нібито на те, що над ними знущаються, шантажують їхніх родичів, звинувачуючи, що рідня пересилає засудженим наркотичні речовини. 

На це відреагувала прес-служба відділу Державної пенітенціарної служби України в Закарпатській області. Там кажуть, що під час прийому посилок в установі діє порядок, коли огляд здійснюється комісійно в присутності особи, якій її адресовано. І днями дійсно в одній із посилок оперативники виявили в суміші гречаної крупи підозрілу речовину, схожу на наркотичну.
 
«Нині відбувається перевірка та очікуються результати експертизи. Я запевняю вас, що співробітники пенітенціарної служби не робили жодних протизаконних дій проти ув’язнених та засуджених. Просто в установі є сьогодні кілька засуджених, які намагаються привернути до себе увагу преси і таким чином домогтися якихось незаконних привілеїв», — розповів в.о. начальника відділу ДПтС України в Закарпатській області Андрій Думнич. 
 
Після розголосу в ЗМІ у Закарпатську УВП (№9) навідалися представники обласної прокуратури, які зустрілися із засудженими. А вже 12 травня відбувся брифінг в.о. прокурора Закарпатської області Івана Шимона, який якраз і зустрічався із фігурантами. Він, зокрема, розповів, що прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом перевищення влади або службових повноважень працівниками УВП. Вже встановлено, що в Закарпатській установі виконання покарань №9 ув’язнені на знак протесту проти нібито порушень їхніх прав вдалися до калічення. Наразі триває досудове розслідування, про результати якого буде повідомлено, а також розпочато відповідну службову перевірку в УВП №9.
 
В.о. прокурора області уточнив, що мова йде про чотирьох в’язнів, які засуджені за умисні вбивства, а також інші тяжкі та особливо тяжкі злочини до довічного ув’язнення. Їх перевели відбувати покарання зі Львівської області, відповідно злочини вони також вчиняли за межами Закарпаття. 
Прокурор підтвердив, що на в’язнях було видно ознаки ушкоджень, однак, коли відбувалася бесіда з прокурорами, ті спокійно могли розмовляти. До того ж за медичною допомогою ув’язнені не зверталися.
 
Також Іван Шимон розповів, що передувала цій своєрідній акції протесту в’язнів певна подія. А саме 5 та 7 травня одному з цих в’язнів були адресовані посилки, в яких було виявлено зелену подрібнену суміш, схожу на наркотики. Суміш вилучено, нині триває експертиза щодо її походження. 
 
Саме після цього один із засуджених завдав собі ушкоджень, а вже через кілька днів аналогічно вчинили інші троє в’язнів. Проте жоден з них у офіційних скаргах не пов’язує свої дії зі згаданою подією, наполягаючи на порушенні їхніх прав працівниками УВП. Також Іван Шимон додав, що раніше ці четверо засуджених на дії працівників установи не скаржилися, на умови тримання і харчування також скарг від них не надходило.
 
Разом з цим, у своїх неофіційних скаргах ці в’язні наполягають на закритті провадження за фактом пересилання їм наркотичних речовин та вимагають звільнення усього керівництва УВП.
 
Іван Шимон запевнив, що розслідування буде проведено об’єктивно. 
 
Оксана НЕВИЦЬКА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*