Кооператори Закарпаття на шляху пошуку нових резервів

Критичний, проте об’єктивний, аналіз наслідків господарювання підприємств і організацій системи облспоживспілки упродовж  І кварталу цього року представили учасникам засідання правління Закарпатської облспоживспілки перший заступник голови правління Іван Митрьо та заступник голови з фінансових питань Ольга Боринська.

Є зростання – могло бути й краще…

Від початку року в цілому по системі в усіх галузях та сфері послуг забезпечено виконання прийнятих програм діяльності та розвитку матеріально-технічної бази, а також досягнуто певне зростання обсягів діяльності в діючих цінах проти січня – березня минулого року. Зокрема зріс загальний та роздрібний товарообіг (відповідно на 2,8 та 2,7 відсотка), і що важливо – це стосується переважної більшості райспоживспілок, підприємств та організацій всієї системи облспоживспілки за винятком лише двох райспоживспілок – Іршавської та Міжгірської, якими допущено певний спад роздрібного товарообігу.

За перший квартал 2016 року більш як на 3 відсотки зріс і товарообіг ресторанного господарства в діючих цінах, обсяг якого лише за перші три місяці цього року сягнув майже 10 млн грн. Відрадно, що в цій важливій галузі стабільно зростають обсяги реалізації продукції власного виробництва, які за перші три місяці роботи вже перевищують 4 млн грн. Загалом по системі облспоживспілки питома вага реалізації продукції власного виробництва становить майже 43 відсотки. Проте, відзначалося, далеко не на повну силу використовується наявний потенціал ресторанного господарства, кондитерських цехів тощо.

Витримати конкуренцію!

Упродовж І кварталу по системі облспоживспілки на осучаснення торговельної мережі спрямовано понад 530 тис. грн власних коштів. Найбільш ефективно й цілеспрямовано освоюють кооперативні інвестиції колективи споживчих товариств Тячівської, Мукачівської райспоживспілок.

Відрадно й те, що від початку цього року зросли обсяги наданих населенню різноманітних послуг, обсяг яких перевищує 3,8 млн грн. А прийняту програму з надання платних послуг загалом виконано на 110,2 відсотка.

Практично всі відповідні підрозділи наростили випуск хлібобулочних, кондитерських, макаронних і ковбасних виробів; промислової продукції вироблено майже на 7,5 млн грн у діючих гуртово-відпускних цінах та збільшено її обсяги проти аналогічного періоду минулого року на 14%.

Коментар Василя Цапа

Коментуючи підсумки засідання, голова правління Закарпатської облспоживспілки Василь Цап найперше зупинився на проблемних питаннях життєдіяльності кооперації краю, які спрямовані на виконання прийнятих на 2016 рік програм діяльності та розвитку матеріально-технічної бази ключових галузей. Йдеться про питання, пов’язані зі збільшенням у системі кооперації обігових коштів, раціонального й суворого цільового використання власних інвестицій під час капітальних ремонтів чи модернізації виробництва. Не менш важливим завданням є і збереження в належному стані основних фондів, найперше будівель закладів торгівлі, ресторанного господарства, виробничих підприємств тощо.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*