Крадіжки та підпал не завадили виявити на підприємстві зловживань на понад мільйон

Попри те, що останніми роками відбулося кілька реорганізацій від контрольно-ревізійної до державної аудиторської служби, Держфінінспекція в Закарпатській області залишається на висоті, й це доводять виявлені її працівниками часом дуже «замасковані» факти зловживань.

Приміром, на одному з крайових підприємств із самого початку проведення планового державного фінансового аудиту перевіряючим створювали різні перешкоди щодо надання необхідних документів: хтось викрав системні блоки з бухгалтерії, затим у офісному приміщенні сталася пожежа й вогонь пошкодив кабінет бухгалтерії, комп’ютерну техніку та бухгалтерські документи. Цими фактами зайнялися ужгородські поліцейські, а представникам фінінспекції довелося скласти акт про неможливість проведення аудиту. Однак вони не здалися й після поновлення підприємством бухобліку провели тут позапланову ревізію.

В її ході й було викрито схему привласнення грошових коштів держпідприємства шляхом здійснення нетипових платежів на рахунок фізичної особи-підприємця під виглядом розрахунків із бюджетом на кругленьку суму в 1,3 млн грн. Як установили аудитори, посадова особа держпідприємства методом підробки платіжних банківських документів, які слугували підставою для списання грошових коштів із рахунків, користуючись системою «Клієнт – банк», за допомогою копії файлів цифрових підписів керівника, головного бухгалтера та печатки підприємства, фактично перераховувала гроші на картковий рахунок підприємця в іншому комерційному банку. При цьому підприємство не надало будь-яких первинних документів, які могли б засвідчити господарсько-правові відносини з цим підприємцем.

Винна посадова особа визнала виявлений ревізорами факт крадіжки на понад мільйон гривень та вказала, що мала доступ до карткового рахунку підприємця-отримувача, маючи картку та її пін-код. Відтак працівники фінінспекції в ході перевірки забезпечили надходження держпідприємству 400 тис. грн, а матеріали позапланової ревізії направили в правоохоронні органи.

Державна фінансова інспекція в Закарпатській області нагадує, що в них працює телефон довіри. Зворотний зв’язок із громадськістю забезпечується щодня (крім вихідних та святкових днів) із 8.00 до 17.00 (у п’ятницю – з 8.00 до 15.45) за номером 0(312) 61-76-90.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*