КРАЙОВІ ДЕПУТАТИ ГОТУЮТЬСЯ

до третього пленарного засідання сьомої сесії

Цього понеділка депутати обласної ради на комісіях розпочали обговорення матеріалів третього пленарного засідання сьомої сесії, яка відбудеться у четвер, 27 липня. Долучилися до процесу й в. п. голови облради Йосип Борто, керуючий справами виконавчого апарату облради Юрій Гузинець, керівники управлінь і відділів облдерж­адміністрації.

Закарпатські школярі мають отримати 22 комп’ютерні класи

17 липня засідали дві постійні депутатські комісії: з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури, спорту, нацменшин та інформаційної політики, яку очолює Ільдіка Орос, та з питань охорони здоров’я, де головує Роман Шніцер.

Для початку крайові обранці уважно вивчили профільні питання, листи та звернення, що надійшли на їхню адресу. Приміром, на першій із названих комісій обговорили проект рішення «Про виконання Програми розвитку регіональної вищої освіти на 2013 – 2017 рр.». Присутні визнали її результати позитивними та цікавилися, скільки планується закупити комп’ютерних класів для закарпатських школярів. Заступник директора департаменту освіти й науки ОДА Аттіла Штерр пояснив: їх буде 22, всі розподілять у розрізі шкіл.

Не менш активно обговорили питання «Про хід виконання Програми «Ромське населення Закарпаття на 2016 – 2020 роки», з якого інформував начальник відділу національностей та релігії ОДА Йосип Резеш. Ільдіка Орос зазначила: у житті ромів беруть активну участь угорські товариства, релігійні громади, які допомагають не тільки одягом та всім необхідним, а й долучаються до спорудження дитсадків, розбудови інфраструктури для цієї етнічної меншини. А тому під час обговорення проектів за фінансової підтримки європейського товариства щодо залучення ромів до суспільного життя необхідно представників таких громадських організацій запрошувати для налагодження взаємодії, що може стати ще одним дієвим інструментом із вирішення проблем закарпатських ромів.

В обласній дитячій лікарні планується зміна керівника

На комісії з питань охорони здоров’я розглянули проект рішення «Про головного лікаря Обласної дитячої лікарні». За поданням департаменту охорони здоров’я ОДА на цю посаду пропонується депутат облради Роман Шніцер. Як пояснив Володимир Маркович – директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, колишній головний лікар ОДЛ Євген Жупан у зв’язку з пенсійним віком написав заяву про звільнення. Як чудовому фахівцю йому запропонували повернутися на попереднє місце праці.

Відтак комісія уважно обговорила низку інших профільних питань: «Про внесення змін до Обласної програми забезпечення жителів області, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання на 2016 – 2020 роки», «Про результати виконання Обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року», «Про Програму поліпшення медичної допомоги дітям, які страждають на хворобу Крона, на 2017 – 2019 роки», «Про результати виконання Програми зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я комунальної власності області на 2011 – 2016 роки» тощо.

Не обійшли увагою й реформування медицини, де пропонується гарантований пакет та європейські протоколи, а контролюватиме все це окремий орган – Національна служба здоров’я України. Присутні фахівці, вони ж депутати облради, переймалися доступністю послуг для пацієнтів. Як наголосив В. Маркович, реформи в галузі охорони здоров’я мають відбуватися виважено та на користь людей.

 Предметом жвавої дискусії також були проекти рішень про виконання галузевих програм за минулий період у сфері енергоефективності, системи зв’язку, охорони навколишнього сере­довища, молоді та транскордонного співробітництва, а також про надра і майно.

До регіональної «земельної» програми депутати внесли зауваження

Наступного дня, у вівторок, свої засідання провели три комісії: з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою, яку очолює Петро Голубка, з питань законності, правопорядку, майна та приватизації, регламенту, де керівником Віктор Русин, і з питань праці, зайнятості та соцзахисту населення, де головує Михайло Софілканич.

Присутні уважно обговорили кожну ініціативу, активно ділилис
я думками і пропозиціями стосовно нових програм у галузі земельних відносин, підтримки закладів бюджетної сфери та інфраструктури населених пунктів області.

Детально вивчали результати виконання низки обласних програм із питань охорони здоров’я, освіти, а також внесення змін до раніше ухвалених рішень і затверджених програм, які стосуються довкілля, розвитку системи зв’язку, оповіщення та інформатизації цивільного захисту краю, виконання заходів із енергоефективності та енерго­збереження.

Юрій Гузинець ознайомив депутатів із проектами рішень, що виносяться на розгляд пленарного засідання з ініціативи облради, серед яких – «Про затвердження Програми спільних дій Пряшівського самоврядного краю (ПСК) та Закарпатської обласної державної адміністрації (ЗОДА), Закарпатської обласної ради (ЗОР) на період з травня 2017 року по травень 2018 року», «Про внесення змін до деяких рішень обласної ради», а також звернення до вищих ешелонів влади з багатьох актуальних питань життєзабезпечення краю та його жителів. Комісії підтримали презентовані ним проекти рішень як слушні та невідкладні.

Звісно, були й такі проекти, до яких депутати внесли низку зауважень і пропозицій, як це зробила комісія з питань АПК, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою до Регіональної програми розвитку земельних відносин у Закарпатській області на 2017 рік із подальшим її доопрацюванням і розглядом на наступній сесії.

11 «АТОшників» отримають одноразову допомогу

Комісія з питань праці, зайнятості та соцзахисту населення працювала, як завжди, аби допомогти закарпатцям, які того потребують за нинішніх реалій. Із профільних питань доповідала Ганна Морозюк – директор департаменту соцзахисту населення ОДА. В основному йшлося про стан виплати одноразової грошової допомоги хворим краянам, учасникам АТО, про забезпечення їх житлом тощо.

Депутати вникали в кожне питання, що надійшло на їх розгляд, аби знайти оптимальний варіант вирішення. Так, у зв’язку з великою кількістю звернень громадян щодо виділення матеріальної допомоги на оздоровлення комісія рекомендувала департаменту соцзахситу невідкладно розробити й подати до третього пленарного засідання сесії новий календарний план асигнувань у рамках програми «Турбота» на ці цілі. Також погодили надання одноразової матеріальної допомоги 11 пораненим, травмованим, а також особам, захворювання яких пов’язане із захистом Батьківщини в розмірі 110 тисяч гривень – у цілому.

Підтримала комісія і звернення представників Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір» Василини Марко та Олександра Сухана щодо надання фінансової підтримки установи в розмірі 50 тисяч гривень для оргрозвитку.

У цілому всі комісії спрацювали злагоджено і продуктивно. Депутати напрацювали низку слушних пропозицій та рекомендацій, які будуть узагальнені та запропоновані до розгляду президії обласної ради. Її засідання відбудеться 25 липня.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*