Крайовий «парламент» поповнять п’ять нових депутатів

У неділю, 3 березня, у п’яти одномандатних округах у Закарпатській області пройшли проміжні вибори до обласної ради.

Коли номер готувався до друку, офіційні результати голосування ще оприлюднені не були. А за попередніми підрахунками, у виборчому окрузі №22, до якого входять Виноградів та частина Виноградівського району, перемогу здобув місцевий підприємець, член Партії регіонів Артур Івашко. За нього проголосували 57,2% виборців.

У виборчому окрузі №36 (Мукачівський район) більшість голосів також віддали за його однопартійця, заступника начальника головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області Юрія Садварі (46,9% виборців). Як, до речі, і у 51-му виборчому окрузі, де найсильнішим виявився «регіонал» — начальник головного управління Держземагентства у Закарпатській області Олександр Антал. Він здобув прихильність 54,7% виборців.

Натомість в окрузі №5 (м.Мукачево) переміг кандидат від «Єдиного центру». За місцевого підприємця Андрія Балогу проголосувало 43,71% виборців. А на виборах по Іршавському району (округ № 29) переможцем визнана лікар Оксана Балога. За неї проголосувало 6525 виборців.

Одразу після виборів з’я­вився коментар кандидата по­літичних наук Павла Білака, який, до речі, за кілька днів до них дав точний прогноз щодо переможців цих електоральних перегонів.
Як і передбачав політолог, опозиція перемогла у 2 округах, де підтримку отримали кандидати від «Єдиного центру». Найбільш відчутної поразки, каже, опозиційні кандидати зазнали в Ужгородському та Виноградівському районах. Розчаруванням цих виборів він називає партію «Удар». Саме в Ужгородському районі кандидат від «Батьківщини», який мав дуже високий рейтинг, знявся на користь її маловідомого кандидата. Найбільш імовірно, припускає П.Білак, що «Удар» поставив вимогу: підтримка спільних кандидатів взамін на Ужгородський округ для їхнього висуванця.

Треба віддати належне «Батьківщині», вважає політолог, яка заради об’єднання закарпатської опозиції пішла назустріч цим вимогам. Однак амбіції «Удару» не конвертувались у результат. На його переконання, далася взнаки відсутність досвіду і сподівання виключно на опозиційний бренд. Проте вибори показали, що навіть зачистка опозиційного поля від інших кандидатів не принесе автоматично перемоги – амбіції мають бути підкріплені реальною роботою.

Результат кандидатів «Єдиного центру», які провели десятки зустрічей з виборцями на Іршавщині та в Мукачеві, наголошує П.Білак, підтверджує нові виборчі тенденції: лише живе спілкування з людьми може подолати адмінресурс та підкуп, які застосовувалися і цього разу.

Відділ політики «НЗ».

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*