Куди подіти сміття?

У Тереблю…

Проблема непотребу особливо гостро постала у населених пунктах Тереблянської долини Закарпаття. Тут відсутнє комунальне обслуговування з вивезення сміття і немає спеціально обладнаних місць для його скидання – сміттєзвалищ чи могильників (втім і вони не є ідеальним варіантом).

Люди, накопичивши вдома великі запаси непотребу, вирішують цю проблему шляхом сплаву відходів Тереблею під час повеней, які упродовж року проносяться річкою декілька разів. Тож русло водойми, з якої колись наші діди-прадіди пили воду, зараз перетворилося на сміттєпровід, «прикрашений» чи не на кожному кроці ПЕТ-пляшками, скляними і консервними банками… Турбує й те, що у водойму можуть потрапляти навіть батарейки чи ртутні лампи, які виділяють у природне сере­довище надзвичайно шкідливі речовини, а це критично може позначитися на річковій фауні й матиме вплив на здоров’я місцевих жителів.

Жахлива ситуація у Теребле-Ріцькому водосховищі, де накопичилась така велика кількість ПЕТ-пляшок, що вкрила значні площі заплав та поверхні води біля греблі. Систематичні екологічні акції, що проводяться Національним природним парком «Синевир» і мають за мету очистити Тереблю від непотребу, дають лише тимчасовий ефект: у місцях, де було зібрано сміття, невдовзі воно знову з’являється… Не дало значного ефекту й розміщення у селах металевих урн для пластикових відходів. Щоправда, є й свідомі громадяни, які складують тверді побутові відходи і чекають, коли нарешті болюче питання буде вирішено. НПП «Синевир» регулярно проводить роз’яснювальну роботу серед населення, акції, семінари і уроки у навчальних закладах. Це дає певний позитивний результат, але сама проблема залишається.

Розуміючи усю її складність та прагнучи вирішити це питання, 21 лютого у селі Драгово Хустського району зібралися голови сільських рад Тереблянської долини Закарпаття та директор НПП «Синевир». Вони спільно домовились шукати шляхи вирішення проблеми, залучати інвесторів тощо. На першій нараді ініціативної групи досягнуто домовленості про утворення Асоціації сільських рад долини річки Тереблі  і НПП «Синевир», яка в подальшій своїй роботі дбатиме про вирішення проблем з відходами у цьому регіоні. Члени асоціації сподіваються й на підтримку обласної влади, до якої невдовзі планують звернутися, адже це питання виходить далеко за локальний рівень. Річ у тім, що сміття Теребля несе у Тису, а відтак його частина потрапляє навіть за кордон…

Найближчим часом на базі НПП «Синевир» асоціація проведе чергову нараду, на якій буде визначено план подальших дій щодо вирішення важливого екологічного питання Тереблянської долини.

Юрій БАБІЧИН,
начальник відділу екологічної освіти НПП «Синевир».

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*