Куруци вийшли на площу в Берегові

Днями в Берегові урочисто відзначили річницю національно-визвольної війни угорського народу проти гніту австрійських Габсбургів (1703–1711).

Слід зазначити, що прапор визвольної боротьби угорців під проводом Ференца ІІ Ракоці був розгорнутий саме в Берегові в 1703 році ватажком повстанців Томашем Есе. В ярмарковий день він приїхав у Берегсас і зачитав послання від Ракоці з закликом брати зброю в руки та встановлювати владу, яка б захищала народ. Не дивно, що до угорського повстання долучилося чимало закарпатських русинів-українців. Незабаром до сил повстанців приєднався трьохтисячний загін.

Цьогорічне святкування розпочалось у берегівському селі Вари, куди спочатку завітав Томаш Есе. Там на фасаді реформатської церкви встановлено меморіальну дошку на честь знаменної події. А далі продовжилося в Берегові театралізованим дійством – викладачі та студенти Закарпатського угорського інституту імені Ф. Ракоці ІІ пронесли бойові прапори куруців центральною площею міста до пам’ятника Томашу Есе. Всі вони одягнули костюми того часу.

Зі сцени учасників вітали голова громадської організації Pro Cultura Subcarpathica Крістіна Кудлотяк, ректор ЗУІ Ілдіка Орос та консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі.

Олександр ВОРОШИЛОВ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*