«Легенди Різдва» презентував хор

Концертну пограму «Легенди Різдва» в обласній філармонії представив заcлужений академічний Закарпатський народний хор.

Традиційно колектив підготував унікальне автентичне дійство – поєднали давні особливості відзначення зимових свят у культурах різних національностей, що проживають у нашому краї. Зі сцени лунали старовинні колядки – українські, угорські, румунські, словацькі. Уперше в програмі колективу були й народні ромські пісні.

Соліст хору Петро Матій виконав маловідомий варіант коляди «Бог предвічний», Мирослава Копинець – композицію зі збірки «Голоси предків», де представлені твори початку ХХ ст. Глядачів порадували й Яна Садварій, Ольга Свида, Андрій Свид та інші. Цьогоріч до репертуару внесли нові коляди: «Христос рождається», «Народився Бог на санях» на слова Богдана-Ігоря Антонича тощо. Також звучали твори в обробці художнього керівника та диригента хору Наталії Петій-Потапчук. Лунали й вірші, публіці продемонстрували танці в постановці наших відомих хореографів і балетмейстерів.

Особливістю концерту стало те, що його обрамленням був звук трембіт: цим інструментом-символом розпочали та завершили програму. За словами Н. Петій-Потапчук, існує повір’я, що трембіта може звучати в хаті тільки на Різдво – так вона оберігає оселю і всіх, хто в ній живе, від зла.

Слід відзначити й автентичний зимовий одяг артистів різних національностей Закарпаття: гуні пошили в селі Річка на Міжгірщині, кептарі, вуйоші… Стародавні сани із Закарпатського народного музею архітектури та побуту прикрашали святкову сцену під час концерту.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*