Лемки Закарпаття запрошують на ватру

Найбільший щорічний етнографічний фестиваль, який об’єднує лемківське середовище з цілого світу, проходить у селі Ждиня Малопольського воєводства Польщі. В Україні подібне свято з такою ж регулярністю відбувається в містечку Монастириська, що на Тернопільщині. Зрозуміло, що і там, і там без гостей із Закарпаття, де, за різними оцінками, проживає від 350 до 400 тисяч лемків, не обходиться.

Проте закарпатські лемки мають і свій обласний фестиваль «Лемківська ватра». Вже через тиждень, 16 серпня, він пройде в селі Кострино Великоберезнянського району. Його організатори обіцяють, що нудьгувати нікому не доведеться. Свято розпочнеться з молитви за депортованими лемками й за воїнами, які загинули від рук російсько-терористичних банд. Про це «НЗ» розповів голова всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса. Запланована й урочиста хода зі стягом України, який пошили члени товариства. Він має рекордні 100 м. Широко буде представлено в Кострині етнічну лемківську культуру. Василь Мулеса додає, що чекають гостей із близького і далекого зарубіжжя, а також лемків України та Росії. Звісно, не обійдеться без традиційного запалення лемківської ватри. Завершити фестиваль організатори планують молитвою за припинення війни з Росією.

А тим часом у селі Явора Турківського району Львівської області вже розпочався масштабний фестиваль «БойкоFest», який триватиме до 10 серпня. Серед його співорганізаторів є ГО «Закарпатська громада», а серед учасників — наші художники.

Оксана ШТЕФАНЬО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*