ЛІДЕР ГАЛУЗІ

прописався у Чорнотисові

У 2005 році у селі Чорнотисів на Виноградівщині запрацювало підприємство, яке за кілька років стало одним із кращих серед виробників елітних меблів. Уже у 2009-му в галузевому рейтингу України фірма «Ретро плюс» вийшла на чільні позиції, згодом отримала всеукраїнську відзнаку «Лідер галузі». Меблеву фабрику в селі можна відразу знайти за великим банером на фасаді підприємства…

Меблева галузь вважається однією з перспективних в Україні, за попередні роки вона успішно адаптувалася до запитів різної купівельної можливості – від виробів фірми «бедевля» до серйозних імпортованих і вітчизняних речей. У числі тих підприємств, які спеціалізуються на випуску елітних меблів, є й «Ретро плюс».

— Ми починали своє виробництво у 2005 році, — розповідає директор підприємства Олег Фірко. — До того велася ретельна підготовча робота, спільно з зарубіжними консультантами. Спочатку в нас працював італійський фахівець, а згодом досвідчений мебльовик із Сату-Маре. Підготовка стосувалася особливо кадрів, оскільки йдеться про технології, які вимагають перш за все індивідуального вміння й хисту. Консультант приглядався до роботи й, оскільки не знав ні української, ні угорської мови, тільки кивком голови схвально показував на робітника – «цей підходить». Хтось може стати майстром за два роки, а хтось – за один місяць, пояснював іноземний фахівець, і такого працівника можна відразу вирахувати.

Чи є секрети виробництва? Звичайно є, відповідає технолог підприємства Августин Четнекі. Вони суттєво впливають і на якість, і на швидкість роботи. Дещо підказали консультанти (але дещо й приховали), щось ми зуміли второпати самі у ході кількарічної роботи. Але секрет є секрет, каже технолог. Свій і самі нікому не розказуємо.

Сам процес випуску на «Ретро плюс» має свою специфіку. Тому що вишукані віп-меблі – це перш за все точна ручна робота, яка вимагає безпомилкових операцій. Скажімо, кожен декоративний фігурний шуруп загвинчується тільки один раз. Помилка просто неможлива, бо доведеться міняти всю (дорогу, до речі) шкіряну обшивку.

На дільниці складання меблів і…

Комплектуючі дерев’яної частини закуповуються в Італії, всі вони мають фігурну різьбу, яку непросто виконати без спеціального обладнання, пояснює директор Олег Фірко. Хоча і подальша робота не така вже проста. На освоєння технології пішов рік підготовчої роботи, поки підприємство виявилося готовим випускати продукцію, яка б відповідала прискіпливим запитам. Якщо спершу працювали на те, аби показати себе в салонах, то тепер тут працюють виключно під замовлення. Причому для доставки меблів по Україні «Ретро плюс» воліє користуватися власним транспортом. Меблі порівняно дорогі (хоча й значно дешевші за імпортні аналоги), тож краще самим контролювати їх неушкодженість.

Попри справді висококласну роботу майстрів, є ще й фактор організаційний. Адже створити у найвіддаленішій сільській периферії підприємство і вивести його в лідери українського бізнесу, для цього навіть хороших консультантів замало. Потрібні додаткові чинники.

Секрет швидкого просування своїх виробів співвласник «Ретро плюс» Карло Резеш (підприємець, депутат обласної ради, ініціатор різних соціальних проектів) пояснює просто. Все починалося 15 років тому. Разом з партнером Михайлом Бокочем організували підприємство, яке реалізує меблі і є дистриб’ютором потужної європейської компанії «Сімекс». Це було цікаво, тому швидко налагодили стабільні зв’язки з партнерами по всій Україні. Згодом вирішили ознайомитися і з меблевою модою в інших країнах, зокрема Італії. Під час поїздки туди Карло Резеш і Михайло Бокоч зацікавилися не лише продажем, але й виробництвом меблів. Виявилося, що в Італії є своя специфіка. Якщо в Україні меблева фабрика намагається «зав’язати» всі операції на собі – від придбання матеріалу до остаточного компонування готової продукції та її реалізації, то в Італії кожна фабрика займається чимось одним – десь фарбують, десь виконують роботи по дереву, а десь обшивають м’які частини… Це, виявляється, набагато зручніше й ефективніше.

Але таке можливо не в Україні, а саме в Італії, де є свої давні традиції, а головне – чимало фахівців, на чиї знання й уміння підприємець може сподіватися. У підсумку ж роботу й заробіток мають усі.

Делегація із Закарпаття побувала на десятках підприємств, після чого й виникла ідея – а чому б не працювати за цим же принципом і нам? Тобто частину комплектуючих будемо купувати в італійців, а вдома виконувати решту операцій і випускати готову продукцію.

Процес ішов довго, але врешті все закінчилося результативно – зараз «Ретро плюс» має в асортименті власні найрізноманітніші меблеві вироби, які закуповуються по Україні. Є й свої салони на Закарпатті (Ужгород, Виноградів, Солотвино) та у Києві, у всіх великих містах України. Відсотків 10 з цієї продукції купують закарпатці. Що тут сказати?

«Є вже досвід і здатність виготовляти речі, які не поступаються якістю меблям від знаменитих європейських фірм. Ми це бачимо як спеціалісти, — каже К.Резеш. — Але торгова марка, розкручений бренд – суттєвий фактор. Багато хто воліє купити дорожчу, але брендову річ, хоча вона й більш дорога лише внаслідок закладеної в продукцію вартості реклами».

Але справа не лише в рекламі. Коли закарпатці брали участь у міжнародній виставці у Києві, де кожен квадратний метр коштує шалених грошей, то платили із власної кишені, тоді як виробники з інших країн отримували для цього стовідсоткову допомогу від своїх держав, які розуміють, що просування їхніх товарів на експорт відповідає національним інтересам.

Однак «Ретро плюс» мусить підтримувати високу планку виробництва – і підтвердженям цьому є відзнаки різних всеукраїнських рейтингів, численні нагороди й інші офіційні визнання.

Сьогодні Карло Резеш і Михайло Бокоч, як власники «Ретро плюс», підтримують цілий ряд соціальних проектів на Закарпатті, надають допомогу в ремонтах будинків культури, медзакладів, шкіл, підтримують футбольну команду Чорнотисова. Економічний поступ амбіційної фірми дозволяє це робити.

Василь ГОРВАТ.
с.Чорнотисів,
Виноградівський район.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*