Липова алея тепер з… довідкою

«Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Алея лип на набережній Ужа» — така інформація на тлі старих фото набережної з’явилася у середу неподалік лінгвістичної гімназії в Ужгороді (колишній Губерніум — будівля цивільної управи Підкарпатської Русі). Саме звідси на правому березі Ужа бере початок найдовша липова алея в Європі.

Цей інформаційний стенд — подарунок Ужгороду від коваля з «Безик-майстер». Тепер туристи знатимуть, звідки бере свій початок липова алея, яка тягнеться вздовж Ужа аж до Падіюна на Студентській набережній, і не питатимуть перехожих.

У турінфоцентрі Закарпаття кажуть, що, за різними оцінками, довжина алеї складає близько 2,5 км, а формують її понад 300 дерев. Задумали алею ще у 20-х роках минулого століття чеські архітектори, що здійснювали забудову нового мікрорайону Галагов.

На конкурсі “7 чудес Закарпаття” липова алея в Ужгороді посіла 5-те місце. Існує легенда про те, що чеські біологи, які здійснювали підбір та посадку лип в Ужгороді, під одним з дерев залишили послання майбутньому поколінню, але точно ніхто не знає, де саме ця капсула.

Оксана ШТЕФАНЬО.
Фото автора.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*