Майже 315 тисяч краян скористалися торік програмою «Доступні ліки»

Вже майже два роки реалізується урядова програма «Доступні ліки». Її мета – збільшення прихильності пацієнтів до терапії, зменшення ризиків виникнення ускладнень, подовження тривалості життя в Україні.

Програма передбачає надання за рецептом лікаря (він вказує непатентовану назву, а людина обирає препарат певного виробника) в аптеці певних медикаментів безкоштовно або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні недуги, астму та цукровий діабет 2-го типу. Джерело фінансування – кошти Державного бюджету.

Як розповіла начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Ольга Чемет, для Закарпаття на «Доступні ліки» у 2018-му було передбачено 32 млн 438,9 тис. грн. Область на 29 грудня отримала всю суму, за розпорядженням голови ОДА кошти розподілили між районами та містами краю, а місцева влада – між конкретними медустановами. Загалом 270 аптек виявили бажання брати участь в урядовій програмі, в її рамках виписано 742084 рецептів. Торік 314,959 тисячі  закарпатців скористалися можливістю отримати необхідні їм ліки за зниженими цінами, а деякі – й безкоштовно. Вже отоварено 657 503 рецептів на 32 млн 305,4 тис. грн.

Нині у програмі є 261 препарат, 59 із яких  для пацієнтів повністю безоплатні. У квітні 2017-го, коли «Доступні ліки» стартували, їх було 153 торгові назви, в тому числі безкоштовні – 23. Тобто за час роботи програми вибір збільшився більш ніж удвічі.

Карту аптек, які долучилися до програми, можна переглянути за посиланням: www.goo.gl/dCEMCw.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*