МАЛІ ВЕЛИКІ

ШАХОВІ НАДІЇ

Ті, хто цікавиться спортивним життям Закарпаття, зокрема розвитком шахової гри, мабуть, зауважили, що в області часто проходять різноманітні дитячі шахові змагання. 2016-й ще не перетнув свій екватор, а в краї вже провели цілу низку престижних турнірів, у кожному з яких брали участь по кілька десятків юних шахових талантів.

Це чемпіонати Закарпаття серед дітей до 8 та 10 років, фестиваль «Різдвяне Мукачево», меморіали Степана Ткаченка та Тиграна Петросяна, «Біла тура», «Кубок ПАДІЮНа» та інші. Саме в таких змаганнях тренери виявляють здібних дітей, тут гартується майстерність молоді, серйозне й відповідальне ставлення до гри. Не останню роль відіграє й матеріальне та моральне заохочення. Наприклад, виграє здібний хлопчик чи дівчинка якийсь турнір, отримає медаль, грамоту, цінний подарунок, та ще й в газетах про нього напишуть. От і подумає його товариш по шаховій секції: а чому б і мені не навчитися грати сильніше й вигравати призи! Так і виникає здорова конкуренція, яка є неодмінним атрибутом спортивної майстерності.

Про тяжку економічну ситуацію в Україні, а відтак і в нашій області, вже сказано-пересказано. Але з упевненістю можна констатувати, що юні шахісти Закарпаття цих негараздів особливо не відчувають. В Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Виноградові, Рахові активно діють шахові федерації, є ентузіасти-наставники, які займаються з дітьми в спортивних гуртках, супроводжують на обласні змагання. Завдяки зусиллям керівників обласної шахової федерації, зокрема Юрія Мошака і Семена Найгебавера, та при підтримці обласного управління у справах молоді та спорту найкращі закарпатські діти-шахісти отримали можливість узяти участь у республіканських змаганнях, де, до речі, виступили цілком пристойно.

Чемпіонат Закарпаття серед юнаків та дівчат до 12 років, який минулої неділі відбувся в Мукачеві, зібрав ледь не рекордну кількість учасників – 60 юних шахових талантів із різних куточків краю. Діти змагалися у двох окремих заліках: серед хлопців та дівчат.

Те, що в турнірі домінуватимуть хлопці з Мукачева, жодних сумнівів не викликало. Цілком очікуваною стала й перемога явного фаворита Вадима Петровського, який здобув 6,5 очка з 7 можливих. А от чудовий виступ його земляка Валентина Прокоф’єва став справжньою сенсацією. Валентин набрав таку ж кількість очок, зіграв із головним конкурентом унічию і лише за коефіцієнтом поступився тому першим місцем. Ще один шахіст із міста над Латорицею Михайло Кучінка з 5-ма очками посів третє місце.

А серед дівчат домінували ужгородки Євгенія Тимошенко та Владислава Танчак, які посіли відповідно перше та третє місця. Срібну медаль виборола виноградівка Каріна Маді.

Для багатьох юних учасників мукачівського чемпіонату цей турнір виявився першим серйозним змаганням у їхній спортивній кар’єрі. Вже невдовзі на них чекають нові баталії за шахівницею. Зокрема, 29 червня в тому ж Мукачеві стартує надзвичайно популярний шаховий фестиваль «Мукачівське літо». В програмі заходу одразу кілька великих турнірів, у тому числі й дитячих, на які залюбки приїжджають юні шахові таланти з багатьох куточків України.

Аркадій ВОРОВИЧ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*