МАНДРІВКА В МИНУЛЕ

завдовжки в сімдесят років

Ще свіжий у пам’­яті нещодавній святковий концерт із нагоди ювілею Закарпатської обласної філармонії, а вже найстаріший його колектив запрошує на незвичну ретроспективну акцію.

Річ у тім, що Закарпатський ансамбль пісні й танцю було створено навіть раніше за філармонію, у вересні 1945 року. Розмістили його за адресою пл. Театральна, 6 (у великій залі на другому поверсі), де зараз знаходиться обласний Центр здоров’я. Артисти нерідко займалися в холодних приміщеннях, але молодість,  захоплення народною піснею і танцем, зрештою, сама можливість займатися улюбленою справою, та ще й отримувати за це зарплатню, змушувала забути про будь-які незручності. Із сотні артистів ансамблю лише одиниці мали спеціальну освіту. Оголошення про набір до першого в краї професійного творчого колективу друкували в місцевій періодиці, чимало талановитих співаків і танцюристів дові­дувалося про прослуховування завдяки так званому «сарафанному радіо». І 17 червня 1946 року відбувся перший публічний виступ колективу. Як планують відзначити 70-ліття цієї історичної події, розпитуємо в художнього керівника та головного диригента заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталії Петій-Потапчук.

Колектив, який ви очолюєте, не залишає поза увагою такі символічні дати зі своєї творчої біографії. Однак цього разу ви готуєте щось особливе…

– Для нас річниця першого концерту є знаковою подією – із неї починається багаторічна славна історія нашого колективу. Не менш важливою є ще одна дата: 23 червня виповнюється 120 років від дня народження одного із засновників нашого колективу Петра Милославського. Ми вирішили об’єднати ці два ювілеї й відзначити їх якось по-особливому. Мені спало на думку зробити це у вигляді своєрідного «повернення» у 40-ві роки минулого століття. Звісно, ми не зможемо повністю передати зміст і вигляд тієї епохи, але максимально відтворити наш перший концерт спробуємо.

Оскільки 70 років тому наш колектив дебютував на сцені облдрамтеатру (зараз – обласний театр ляльок «БАВКА»), то ювілейний концерт вирішили провести саме там. Звичайно, ця сцена для нас зараз замала, але задля максимального наближення до тодішніх реалій варто спробувати. Те саме стосується й концертної програми. У нас збереглася унікальна афіша з повним списком першого складу колективу та програма виконуваних творів, серед яких «За горою високою», «Дівчино, прощай» в обробці Петра Милославського, закарпатські танці «Увиванець», «Дубкани-скакани» в постановці першого балетмейстера Валентина Ангарова тощо. Вони обов’язково будуть виконані через 70 років після прем’єри. Доповнить атмосферу тієї доби й одяг, у який ми вберемо наших артистів. Це зараз хор має кілька комплектів костюмів, а балетна група перевдягається до кожного танцю. А в перші роки існування колективу артисти виступали в різних строях – відомі закарпатські художники Андрій Коцка і Федір Манайло їздили по всіх куточках краю, збираючи для колективу автентичний народний одяг. Тож ми звернулися до керівництва Закарпатського музею народної архітектури та побуту з проханням надати нам зі своїх фондів необхідну кількість комплектів традиційного місцевого вбрання. І я безмежно вдячна директорові скансену Габріелі Андял за сприяння: ми вже приміряли на себе рідкісні автентичні строї. Розмаїті, зібрані з усіх куточків краю вишиті домоткані сорочки, спідниці та запаски, лайбики, вуйоші та сердаки (є зразки 100-річної давності!) неодмінно нададуть нашому святу незабутньої атмосфери.

Але це далеко не все, що ми запланували в рамках проекту «Зазирнімо у минулость». Дух старовини й автентичності запанує на Театральній площі ще за годину до нашого виступу: о 17.00 розпочнеться арт-моб.

Запрошуємо до участі всіх бажаючих. Пожовклі газетні публікації й архівні документи, старі фотографії й спогади очевидців тієї пори, сімейні реліквії та речі з бабусиної скрині допоможуть уявити, чим жив Ужгород десятки років тому, як вбиралися його мешканці, як спілкувалися між собою і проводили дозвілля.

Закликаємо всіх прийти на центральну площу міста у вінтажному вбранні, яке б нагадувало стиль закарпатської інтелігенції 40-х років минулого століття. Це можуть бути вишукані сукенки і капелюшки міських модниць чи етнічний одяг сільської молоді, що й стане своєрідною перепусткою на наш концерт. Звісно, захід відкритий для всіх без винятку. Але буде приємно, якщо мешканці нашого міста «підіграють» артистам, здійснивши разом із ними цю мандрівку в минуле.

Не хочу розкривати всіх секретів, але планується ще багато цікавенького. Зокрема до цього дійства долучаться актори театру «Бавка» та інші творчі люди. Адже старий Ужгород – це унікальне явище. Більше того, ми б хотіли започаткувати проект, щось на кшталт щорічного фестивалю, в рамках якого відтворювали б різні епохи з історії нашого рідного міста. Але наразі подивимося, як пройде перша така акція.

Хто з якихось причин не потрапить на наш «історичний» концерт, хай не засмучується. Свято на цьому не закінчиться, а переміститься на площу Є. Фенцика, під улюблені всією ужгородською молоддю каштани. Тут, на свіжому повітрі, у тих самих автентичних костюмах, вже в супроводі оркестру, Закарпатський народний хор продовжить дарувати присутнім найкращі пісні й танці зі свого репертуару. Провівши там кілька репетицій, ми замислилися, чи не започаткувати нам ще одну гарну традицію – в теплу пору року частіше проводити невеличкі концерти просто неба?

Пані Наталю, а ви приготували вінтажну сукню для себе?

– Ой, ви мене заскочили! Насправді, я спочатку планувала вбратися у фольклорний одяг. Але після спілкування з Анною Феєр (керівником відомого модельного агентства, яке також задіяне в цьому проекті), зрозуміла, що негоже мені ухилятися від головного задуму. Тож пошуки відповідної сукні тривають. Глядачі ж зможуть оцінити роботу професійних моделей, які спробують максимально достовірно передати стиль моди того періоду. Не залишилися байдужими і художники. Ужгородці та гості зможуть побачити просто неба найкращі роботи наших майстрів пензля.

Підготувала
Таїсія ГРИСЬ

 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*