Майже на 20 тисяч запитів відповіли торік архівні установи нашого краю

Нещодавно відбулося розширене засідання колегії держархіву, на якому підбивали підсумки роботи державних архівних установ області у 2017 році та визначали пріоритетні завдання на 2018-й.

Зазначалося, що є позитивні зрушення щодо забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду України. Так, архівному відділу Тячівської райдержадміністрації надали  додатково приміщення, закупили стелажі, виділили кошти  для придбання архівних коробок, меблів, жалюзі. В архівному відділі Свалявської РДА зробили  поточний ремонт кабінету та придбали офісні меблі й багатофункціональний принтер. А на підставі інвестиційної угоди між Угорщиною та Закарпаттям у рамках Східного партнерства ЄС проводиться реконструкція будівлі держархіву в м. Берегово.

Нині в області триває процес створення єдиної системи архівних установ для централізованого тимчасового зберігання документів, що не належать до НАФ, але є необхідними для соціального захисту громадян. В нас діє 40 трудових архівів, ще 2 – у процесі організації. Упродовж 2017-го працівники трудових архівів виконали 5740 запитів громадян, що на 1112 більше, ніж у 2016 році.

Архівні установи краю прийняли на постійне зберігання 7314 одиниць управлінської документації та 2667 документів із особового складу від ліквідованих підприємств, установ і організацій.

 Приділялася увага й питанням контролю за станом діловодства та організації зберігання документів у архівних підрозділах установ – джерел формування НАФ. проведено 49 комплексних, 48 тематичних та 35 конт­рольних перевірок. З метою підвищення кваліфікації працівників служб  пройшло 19 семінарів. А ще була 71 виставка копій архівних документів.

У читальних залах держархіву торік працювало 357 дослідників, у тому числі 33 іноземні, їм видали  13162 справи. А в архівних відділах побували 24 дослідники, які переглянули 847 справ.

Протягом 2017-го до держархіву надійшло 5977 запитів від юридичних та фізичних осіб, а всі архівні установи області виконали 19757 запитів, причому всі –у встановлені законодавством терміни.

Михайло МАРКАНИЧ,
головний науковий співробітник держархіву

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*