«МЕЖА» ВИКЛИКАЛА

чималий ажіотаж

29 серпня в Ужгороді в кінотеатрі «Доміон» презентували словацько-український фільм «Межа», режисером якого є Петер Беб’як.

Перед показом, на прес-конференції, продюсер стрічки, Андрій Єрмак уточнив: «Це радше отримання або неотримання від вас благословення. Бо фільм – про контрабанду, переправників нелегалів через українсько–словацький кордон. Тут жили прототипи наших героїв та відбувалися події, що надихнули на створення кінострічки». Зйомки проходили на Закарпатті,  в Словаччині та Чехії. А тому Ужгород став першим містом, де її показали (у столиці прем’єра буде тільки восени).

Світовий прокат «Межі» стартував у Словаччині, де за перші три тижні її переглянули понад 300000 осіб. До всього, вперше за багато років стрічка представляла Україну в конкурсній програмі кінофестивалю в Карлових Варах у Чехії, де здобула один із найголовніших призів – «Кришталевий глобус» за кращу режисерську роботу.

Акторка стрічки, ужгородка Римма Зюбіна, додала: «Сподіваюся, що закарпатцям було цікаво подивитися, як ми працювали зі словацькими кінематографістами. Адже ця тема тут стосується кожного». Вона сама теж знялася в стрічці, хоча й мала  дріб’язкову роль. Її чоловіка-контрабандиста Йону – грає український словак Євген Лібезнюк, котрий пожартував: «Відчуваю, що ужгородські чоловіки мене поб’ють за ставлення до жінки у фільмі. Але добре, що кордон близько, –  втечу».

Словацького поліціянта-корупціонера грає актор Анді Гриц, ще одного сімейного контрабандиста – знаний Володимир Геляс. Саме вони й приїхали в Ужгород. Вітати їх прийшли представники міської та обласної влади, управління культури ОДА, друзі. А серед присутніх на показі, який розпочався одразу після прес-конференції і спілкування акторів із залом, були й прикордонники.

Далі було 110 хвилин «Межі». Психологічна інтрига тримала до кінця стрічки, в якій переплелися кохання, контрабанда, нелегали, зрада і підступність, кара. Враховано все до дрібниць, навіть «закарпатський мат» переправників нелегалів, одяг, не кажучи вже про рецепти переховування наркоти … у пельменях (у фільмі їх ліпить мукачівський кримінальний авторитет Крулл, якого грає відомий український актор Станіслав Боклан). У кадрах впізнаєш рідні місця – греко-католицький собор в Ужгороді, район «перечинського вокзалу».  Цікаво, що в стрічці нема конкретного фіналу, глядач сам зробить для себе висновки. Як, власне, і прототипи героїв у житті – йти далі тим же шляхом чи ні…

Після показу були оплески, неформальне спілкування глядачів із акторами, емоції, відгуки. Довелося почути навіть таке: «Мені весь час хотілося вас задушити». На що «контра­бандист» Йона віджартувався: «Я перед вами. Дякую за комплімент. Значить, добре грав». Дізналися й окремі деталі про зйомки. Скажімо, як за 36 днів змінили 40 локацій, як у Карлових Варах нашу Римму Зюбіну зустрічали гучнішими оваціями, ніж славнозвісну акторку Уму Турман, і що світові кінокритики вже порівняли «Межу» зі світовими бестселерами – «Хрещеним батьком» та «Кланом Сопрано».

І, насамкінець, нарешті ми маємо якісне українське кіно. І як сказав перед показом Анді Гриц: «Якщо вам щось не сподобається, то скажіть тільки нам. Якщо ж сподобається – розкажіть усім». Хочеться розповідати всім годинами!

Оксана ШТЕФАНЬО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*