ми ВКОТРЕ НАГАДАЛИ сусідам,

що потрібно розвивати мережу пунктів пропуску через кордон

У м.Красічин Підкарпатського воєводства Республіки Польща відбулося засідання комісії з питань транскордонного співробітництва українсько-польскої міжурядової координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва.

В її роботі взяли участь представники центральних та регіональних органів влади, дипломатичних установ України та Польщі, регіональних структур Волинської, Закарпатської та Львівської областей, Підкарпатського та Люблінського воєводств. Закарпаття на засіданні комісії представляв заступник голови обласної ради Андрій Сербайло.

Учасники зустрічі обговорили стан та перспективи розвитку прикордонної інфраструктури в контексті безпеки прикордонних територій, а також перспективи розвитку мережі пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

В обговоренні цих питань взяв участь і заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло, який привернув увагу до необхідності відкриття вело-пішохідного туристичного пункту пропуску «Лубня—Волосате».

Він наголосив, що, незважаючи на неодноразове порушення цього питання з боку органів місцевого самоврядування обох сторін, досі на закарпатській ділянці українсько-польського кордону нема жодного пункту пропуску, і населення, туристи змушені для перетину кордону долати відстань понад 150 км до найближчого пункту пропуску в Львівській області або здійснювати транзитний маршрут через Словаччину.

В той же час відкриття такого пункту пропуску сприяло б доступу польських громадян до значного туристично-рекреаційного ресурсу прилеглого до кордону Великоберезнянського району Закарпаття та соціально-економічному розвитку його населених пунктів.

Зрештою, перший у світі тристоронній українсько-польсько-словацький міжнародний біосферний резерват «Східні Карпати», який включено до світової мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО, став би доступним для всіх європейців та бажаючих з ним ознайомитися з інших континентів. Адже саме тут межують між собою Ужанський національний парк України, Бещадський природний парк Польщі та «Східні Бескиди» Словаччини.

У зв’язку з цим у підписаному співголовами комісії за результатами обговорення протоколі підкреслено значення розвитку мережі нових міжнародних пунктів пропуску, в тому числі й «Лубня—Волосате» для розвитку транскордонного співробітництва.

Іван ДІУС.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*