Місцеві громади Закарпаття просять офіційний Київ прискорити євроінтеграційний рух країни

244 місцеві ради Закарпатської області – сільські, селищні, міські, районні та обласна звернулися до вищого керівництва країни про підтримку євроінтеграційного руху країни. Нагадаємо, що у лютому цього року під час сесії обласної ради народні обранці прийняли євроінтеграційну заяву.

Одним із пріоритетних напрямів роботи виконавчої влади та місцевого самоврядування Закарпаття є підтримання наявних та розвиток нових транскордонних зв’язків з іноземними партнерами. Сьогодні територіальні громади та громадські організації мають налагоджені ділові контакти із сусідніми європейськими країнами на основі двосторонніх та багатосторонніх угод. Запровадження режиму малого прикордонного руху на українсько-угорському, українсько-словацькому та українсько-польському кордонах теж сприяло розширенню гуманітарних контактів між населенням Закарпаття та сусідніх європейських країн, задоволенню їх національно-культурних потреб.

Триває й активний розвиток ділової прикордонної інфраструктури транскордонного співробітництва та співпраці між місцевими і регіональними громадами країн-сусідів в рамках міжрегіональної асоціації «Карпатський єврорегіон». На забезпечення соціально-економічного розвитку краю спрямована активна участь громад та неурядових організацій у численних програмах сусідства і партнерства Європейського Союзу та інших донорських організацій, що сприяє залученню в економіку області коштів міжнародної технічної допомоги. Лише впродовж останніх п’яти років за програмами, які фінансуються Європейською комісією, в області було реалізовано близько ста проектів у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту населення на загальну суму понад 50 мільйонів гривень.

Підтримуючи заяву Верховної Ради, депутатський корпус краю просить вище керівництво держави прискорити євроінтеграційні процеси в Україні, ухвалити відповідні рішення на законодавчому рівні та забезпечити впровадження їх у практичну діяльність із визначенням чіткого кола відповідальних осіб, наділених повноваженнями та відкритих до співпраці з громадськістю. А також в найкоротші терміни здійснити кроки, які б засвідчили бажання України дотримуватись положень Угоди про асоціацію із Європейським Союзом, включаючи повагу до принципів демократії, прав людини, фундаментальних свобод та верховенства права, здійснення реформи місцевого самоврядування.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*