«МІЖ КАРПАТАМИ І ТАТРАМИ»

віддзеркалили Дмитра Креміня в художньому перекладі

Ювілейний, 25-й, випуск серії «Між Карпатами і Татрами» ще пахне друкарською фарбою – він побачив світ цього тижня в поліграфцентрі «Ліра». Збірка презентує українською поезію шести знакових словацьких митців у перекладі Шевченківського лауреата Дмитра Креміня, а також лірику самого Дмитра Дмитровича в словацькому баченні Валерії Юричкової.

Дмитро Кремінь – наш земляк, уродженець Іршавщини, хоча вже десятиліттями мешкає в Миколаївській області й із 2010-го очолює тамтешню організацію Національної спілки письменників України. Просто так склалося, що після закінчення філфаку УжДУ його постаралися направити на роботу подалі від рідного краю, і він «укоренився» на новому місці. Як зазначає у вступній статті доцент УжНУ Тетяна Ліхтей (а саме вона – засновник серії та її незмінний упорядник), Дмитро Кремінь не є неофітом у галузі художнього перекладу, завдяки його таланту українською зазвучало чимало митців із близького зарубіжжя. Цього разу в його прочитанні можемо ознайомитися з поезіями словацьких модерністів Янка Єсенського, Івана Краска, Івана Галла, неосимволіста Еміла Болеслава Лукача, суперечливого Яна Костри та відомого далеко за межами своєї батьківщини Любомира Фелдека. Нема сенсу в газеті аналізувати переклади, та й поезію загалом. Їх треба самому прочитати, відчути, порівняти з оригіналом – адже ви відкриваєте книжку й на одній сторінці бачите словацький варіант, а поруч на іншій – український (до речі, це дуже приємний і ненав’язливий спосіб вивчати мову сусідньої держави). Зауважимо тільки, що Кремінь, передаючи виношене й вистраждане колегами-поетами, не зраджує своїй образності, метафоричності та багатству словесних відтінків. Ну а власне його твори, перекладені мистецтвознавцем Валерією Юричковою, як завжди відзначаються філософським змістом, і в них живуть давно покинуті Карпати та наша Срібна Земля.

Цікаво також, що в оформленні збірки використано роботу ужгородського школяра Віктора Лакатоша «За обрієм». Хочете знати більше – беріть у руки ювілейний випуск серії «Між Карпатами і Татрами».

Мирослава ГАЛАС

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*