МІЖДЕРЖАВНА УГОДА ЗАКІНЧУЄТЬСЯ,

але наші літаки й далі маневруватимуть над словацькою територією при посадці в Ужгороді

26 червня 2016-го закінчується термін угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Словацької Республіки про передачу відповідальності за забезпечення обслуговування повітряного руху та про експлуатацію Міжнародного аеропорту «Ужгород». Маневрування літаків при посадці в Ужгород здійснюється через повітряний простір Словаччини саме завдяки цій угоді, яка підписувалася, коли Словаччина ще не була членом ЄС.

Для укладання нової угоди слід здійснити сертифікацію провайдера аеронавігаційного обслуговування України Європейським агентством із безпеки авіації – такі вимоги Виконавчого регламенту комісії Євросоюзу. Тільки після цього Словаччина може делегувати право спецпідприємству України обслуговувати повітряний рух у частині словацького повітряного простору. Всі необхідні документи з подальшим укладанням угоди готуються на міждержавному рівні, однак неодноразові звернення Закарпатської облдерж­адміністрації до центральних органів влади з проханням терміново взятися за вирішення цього питання, на жаль, не дали результатів. Щоб не допустити закриття аеропорту «Ужгород» після 26 червня, Геннадій Москаль у складі робочої групи здійснив поїздку в Братиславу. З українського боку в поїздці, крім голови ОДА, взяли участь представники Міністерства інфраструктури і транспорту, Державіаслужби, Аероруху та директор аеропорту «Ужгород», зі словацького – міністр транспорту Маріо Немет та фахівці, що займаються організацією повітряного руху країни.

– У результаті переговорів прийнято принципове рішення про те, що після закінчення дії угоди Словаччина й далі дозволить маневрувати українським літакам на своїй території при посадці в Ужгороді, – заявляє Г. Москаль. – Є чотири варіанти законодавчого вирішення цього питання до сертифікації та укладання нової міждержавної угоди. Який саме буде обрано, вирішує спеціальна робоча група. Паралельно ми знову звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням дати доручення відповідним міністерствам і відомствам підготувати проект нової угоди між Україною та Словаччиною про передачу відповідальності за забезпечення обслуговування повітряного руху.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*