Молодий ромський прозаїк

Уже сама його біографія – матеріал для хвилюючого роману. Микола Бурмек-Дюрі народився 1997 року далеко від рідного села Великі Ком’яти, що на Виноградівщині. З перших днів свого існування постійно перебував у дорозі – Хабаровськ, Москва, Київ, Ніжин, Вінниця…

З дитинства його життя було заповнене вимолюванням милостині у великих містах, продажем польових квітів та лимонів у столиці, збиранням огірків, картоплі,  будівельними роботами й організацією бригад для них, навчанням спочатку в школі, потім у виші, відвіданням курсів малювання,   англійської мови… Частина з усіх цих подій умістилася в роман-колаж «Щоденник молодого рома-мандрівника», який побачив світ завдяки видавництву «Гражда» та програмі «Рома України»  від міжнародного фонду «Відродження».  

Презентація першого в Україні ромського епічного твору відбулася у Виноградові напередодні  Міжнародного дня ромів, який відзначається 8 квітня. Такого роду подія – поки що рідкісний випадок для общини, проте М. Бурмек-Дюрі послідовно вкладає сили, щоб успішні ромські проекти робили одноплемінників рівноправними членами суспільства. До друку вже готується його наступна прозова книжка, у стадії підготовки – важливий проект, що ознайомить із історією та життям ромських общин на Закарпатті. Мета, яку ставить перед собою Микола, – зняти бар’єр, який поки існує у взаєминах, показати позитивні надбання, які свідчать про  серйозний потенціал його народу.

На представлення роману з Ужгорода приїхали керівник і редактори «Гражди» Наталія, Іван та Андрій Ребрики. Вони  розповіли про роботу над виданням,  привітали присутніх із новим талантом, який виріс на Виноградівщині, та вручили районній бібліотеці подарунок – книжки «Гражди». А Микола Бурмек усім презентував свій роман із автографом.

Важливий момент зауважили і видавець, і київський письменник  Павло Вольвач, котрий розповів про «Щоденник» на каналі «Культура», – роман є україномовним. Адже зазвичай музичну й театральну культуру, літературні спроби представляли російськомовні роми. До обговорення долучилися й автор передмови Василь Горват, модератор Світлана Кедик,  активістка Марія Селехман, дослідник історії Виноградівщини, зокрема ромського побуту, Іван Біланчук. Виступила й мама письменника Людмила Бурмек. Зустріч із читачами готується також в Ужгороді.

Георгій Ровта

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*