На кого поширюються

соціальні пільги?
За інформацією департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 №76-VIII внесено до окремих законів України зміни, якими передбачено з 1 липня 2015 року надання деяким категоріям громадян пільг з оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, на придбання твердого палива, скрапленого газу з урахуванням рівня доходів сім’ї пільговика і за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. 
 
Нагадаємо, з 1 січня 2015 року граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, становить 1710 гривень.
 
На реалізацію зазначеного закону урядом прийнято постанову від 4 червня 2015 р. №389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї», якою визначено механізм надання пільг окремим категоріям громадян з оплати житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, придбання твердого палива та скрапленого газу з 1 липня 2015 року.
 
Враховуючи все це, пільги з урахуванням доходів надаватимуться таким пільговим категоріям населення:
 
1. Звільненим із служби за віком, хворобою або вислугою років працівникам міліції, особам начальницького складу податкової міліції, особам рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби; дітям (до досягнення повноліття) працівників міліції, осіб начальницького складу податкової міліції, рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої служби, загиблих або померлих у зв’язку з виконанням службових обов’язків, непрацездатним членам сімей, які перебували на їх утриманні.
 
2. Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 3; дружинам (чоловікам) та опікунам (на час опікунства) дітей померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою; сім’ям, які мають дитину-інваліда, інвалідність якої пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.
 
3. Учасникам війни; членам сімей загиблого (померлого) ветерана війни.
 
4. Особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; вдовам (вдівцям) та батькам померлих осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.
 
5. Особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; вдовам (вдівцям) та батькам померлих осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.
 
6. Пенсіонерам, які раніше працювали педагогічними працівниками у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у них.
 
7. Пенсіонерам, які раніше працювали медичними і фармацевтичними працівниками у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають у таких населених пунктах.
 
8. Пенсіонерам, які раніше працювали у бібліотеках у сільській місцевості та селищах міського типу і проживають там.
 
9. Пенсіонерам, які працювали у сфері захисту рослин у сільській місцевості й проживають там.
 
10. Жертвам нацистських переслідувань.
 
11. Багатодітним сім’ям, дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають троє або більше дітей, сім’ям, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування.
 
12. Дітям війни.
 
13. Пенсіонерам, які раніше працювали в державних та комунальних закладах культури, закладах освіти сфери культури у сільській місцевості і селищах міського типу і проживають там.
 
14. Особам, звільненим із служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років, та які стали інвалідами під час виконання службових обов’язків; батькам та членам сімей осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, які загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків.
 
Разом з тим, варто звернути увагу й на те, що пільги на житлово-комунальні послуги та абонентну плату за користування квартирним телефоном залишено без змін таким категоріям громадян: інваліди війни, учасники бойових дій, чорнобильці 1 та 2 категорії, реабілітовані особи, ветерани військової служби, вдови ветеранів військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, вдови ветеранів органів внутрішніх справ, ветерани служби цивільного захисту, вдови ветеранів служби цивільного захисту, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби, вдови ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби, ветерани державної пожежної охорони, вдови ветеранів державної пожежної охорони, ветерани податкової міліції, вдови ветеранів податкової міліції, військовослужбовці СБУ на пенсії, вдови військовослужбовців, дружини військовослужбовців, які пропали безвісти, батьки загиблих військовослужбовців, інваліди військової служби.
 
А до переліку документів для визначення права на отримання пільг входять: декларація про доходи сім’ї пільговика; паспорт; ідентифікаційні коди (пільговика та членів його сім’ї, на яких поширюється пільга); довідки про доходи (пільговика та членів його сім’ї, на яких поширюється пільга, крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за 6 місяців, що передують місяцю звернення; у випадку відсутності доходів за цей період – документи, що підтверджують їх відсутність.
 
Документи необхідно подавати до управлінь праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*