На одну «білу пляму» на історичній карті Закарпаття стало менше

У селі Новоселиця Перечинського району в ці дні згадали про відомого педагога, організатора шкільної освіти й підготовки педагогів для народних шкіл, каноніка Іоанна Чурговича (на фото). Тут за участі науковців УжНУ, теологів, закарпатської організації всеукраїнського товариства «Лемківщина» пройшла наукова конференція, присвячена цій непересічній людині.

Відомо, що у 1831 році канонік Іван Чургович управляв Мукачівською греко-католицькою єпархією як капітульний вікарій до висвячення на єпископа Василя Поповича (1838 рік). У той період він був ініціатором створення кафедрального хору в Ужгороді. А звільнившись із посади капітульного вікарія, став директором Ужгородської учительської семінарії (1839—1861 рр.), розповів краєзнавець Іван Бачинський.

У цей період Чургович написав кілька праць з теорії та практики освіти, навчання та виховання. Постійно дбав про будівництво в селах краю нових шкіл, забезпечення їх педагогічними кадрами.

Дослідники вважають, що наш земляк був одним із плеяди найбільш освічених людей свого часу, володів дев’ятьма європейськими мовами. До речі, він залишив після себе чималу бібліотеку. А помер у 1862 році і був похований в Ужгороді.

Оксана ШТЕФАНЬО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*