НА ПОТЯГ «ЧОП—КИЇВ»

більше розраховувати не варто, а «Ужгород—Київ» їздитиме через день

Із 25 травня швидкий потяг №7/8 сполученням «Чоп—Київ», котрий відправлявся о 18.10, уже не курсуватиме. Цю інформацію підтвердили і у довідковій службі залізничного вокзалу Ужгорода. Також буде переведено в інший режим курсування потяг «Ужгород—Київ», який відправлявся о 23.08. Але на офіційному сайті «Укрзалізниці» поки що нового графіка руху поїздів немає.

Що відбувається, поцікавилася в начальника дирекції ВП «Ужгородська дирекція залізничних перевезень» ДТГО «Львівська залізниця» Василя Нодя. Але Василь Михайлович тільки знизав плечима, мовляв, це питання до «Укрзалізниці». «До прикладу, якщо ми знімаємо 14-й поїзд, то це через те, що віджили своє пасажирські вагони — їм 28 років, і подальша їхня експлуатація вже неможлива. Напевно, така ж причина і в цього поїзда. Ми не приймали цього рішення і точну причину назвати не можемо», — каже керівник відокремленого підрозділу.

У свою чергу начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Віктор Лукеча цю ситуацію прокоментував так: «Вже підготовлено лист за підписом голови ОДА Олександра Ледиди до Міністерства інфраструктури України з тим, аби залишити перевезення пасажирів у цих напрямках без змін. Облдержадміністрація жодні зміни у графіку руху поїздів не погоджувала. Більше того, напрацьовується механізм стосовно більш сприятливого сполучення Закарпаття з усіма куточками країни. Зокрема, йдеться про прямий потяг «Донецьк—Ужгород», — запевнив посадовець.

Газета «Новини Закарпаття» з інформаційним запитом вирішила звернутися й до ДТГО «Львівська залізниця». І буквально цими днями надійшла відповідь від начальника відокремленого підрозділу «Пасажирська служба» Б.Яворського. Ось витяг із неї: «Традиційно кожного року в останню неділю травня вводиться в дію новий розклад руху поїздів. У 2013 році він почне діяти 26 травня. У новому графіку дійсно передбачено відміну поїзда №7/8 сполученням «Київ—Чоп» формування Південно-Західної залізниці». У відповіді-листі також йдеться про те, що маршрут був збитковим, тому його і зняли: «…витрати на курсування даного поїзда за 2012 рік склали 67856 тис. грн., а збитки — 38381 тис. грн.».

Далі йдеться про те, що «для забезпечення перевезення пасажирів у південному напрямку прийнято рішення щодо зміни періодичності курсування потяга №13/14 сполученням «Ужгород— Київ» у літній період через день замість щоденно, а в осінньо-зимовий період він курсуватиме без змін (щоденно). При цьому залізничники посилаються на проведений аналіз пасажиропотоку за 2012 рік, яким встановили, що завантаженість поїзда №13/14 сполученням «Ужгород— Київ» влітку є на 20% нижчою порівняно з осінньо-зимовим періодом. Решта поїздів, що курсують на Закарпаття, у новому графіку руху залишаться, запевнили в адміністрації Львівської залізниці.

До речі, рухомий склад на Закарпатті не оновлявся щонайменше років з 20. Тож поцікавилися у «Львівській залізниці», чому на Закарпатті експлуатується добитий рухомий пасажирський парк, коли поруч чотири країни Євросоюзу. Пан Яворський взагалі проігнорував це питання та написав якусь «водичку»: «У пасажирському господарстві ведеться робота з підготовки рухомого складу до літніх перевезень. Для цього планується, кажуть, підготувати 664 вагони». Коли готуватися, якщо сезон стукає у двері?
Як дізналась у Василя Нодя, стосовно нових електричок, то й тут нічого доброго нам не світить. Найгірша ситуація в області з дизелями, бо строк їхньої експлуатації — 45 років. Всі вони — майже з 70-х! За останні два десятиліття нових не закуповували…

Надія САРАНА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*