На святкування 73-ї річниці УжНУ приїхали делегації з сусідніх європейських країн

Минулої п’ятниці, 19 жовтня, відбулося урочисте засідання Вченої ради УжНУ з нагоди 73-ї річниці вишу.

Розділити святкову мить цієї важливої дати прибули та виголосили вітальні промови голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, народний депутат України Роберт Горват, перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Василь Яблонський, а також депутати різних рівнів, науковці, дипломати, митці, випускники, студенти та запрошені. В їх числі – військовий капелан, народний герой України о. Іван Ісайович та воїни АТО, котрі навчалися свого часу в стінах вишу.

На свято завітали також зарубіжні гості, серед яких – член колегіуму ректора Карлового університету в Празі проф. Ян Благослав Лашек (Чехія), професор Університету Теннессі в м. Чаттануга Джон Свонсон (США), а також делегації Західного університету ім. Васіле Голдіша у м. Арад (Румунія), Північного університетського центру Бая Маре Технічного університету Клуж-Напока (Румунія), Полонійної академії в Ченстохові на чолі з ректором проф. Анджеєм Кринським (Польща), Повітового музею м. Сату Маре на чолі з директором Лівіу Марта та науковим співробітником Любою Горват (Румунія) та інші.

Розпочалося дійство зі спогадів про славетні сторінки історії вишу та тих, хто стояв біля його витоків. Наголошувалося, що 18 жовтня 1945-го Рада народних комісарів УРСР та ЦК КП(б)У ухвалила спільну постанову про відкриття в Ужгороді державного університету з історичним, філологічним, біологічним і медичним факультетами. Ректором став Степан Добош. Це – перший в історії нашого краю вищий навчальний заклад, що пройшов тривалий і тернистий шлях становлення. 73-тя річниця з дня заснування – добра нагода осмислити його, оцінити наукові здобутки. Це ціла історія, яка складається з великої кількості подій, із багатьох імен. За плечима – багато перемог, труднощів та досвіду, клопітка праця поколінь викладачів та студентів, яка увінчалася визнанням високого рівня університету в Україні та за її межами. У жовтні 1945-го виш розпочав роботу з підготовчих курсів, а з 1 лютого 1946 р. за парти сіли перші студенти – 168 юнаків і дівчат із різних міст і сіл України. Нині ж в університеті навчаються понад 14 000 студентів.

Ректор УжНУ, доктор медичних наук, професор Володимир Смоланка у своєму виступі наголосив: у день народження прийнято оцінювати рік, що минув, а також хочеться зазирнути в майбутнє. У цьому контексті він пригадав вислів Оскара Уайльда: «Ніщо так не допомагає творити майбутнє, як смілива мрія». «Чи міг хтось 5 років тому подумати, що УжНУ у 2018-му буде в рейтингах серед найкращих вишів України? Або припустити, що в розпал енергетичної кризи ми не припинимо навчання ні на день? Навіть при мінус 20, як минулої зими. Або спрогнозувати, що в найкритичніші роки, коли закарпатські школи випускали найменше учнів за всі роки незалежності, УжНУ за кількістю зарахованих першокурсників стабільно триматиметься серед кращих 15-ти українських університетів? Врешті-решт, чи багато хто з вас вірив, що в час війни і кризи ми зможемо поступово добудовувати корпус на БАМі, реконструювати цілі факультети й поверх за поверхом – студентські гуртожитки?» – поставив риторичні запитання В. Смоланка. І додав: що в останні роки УжНУ став одним із лідерів, підтверджують не тільки міцні позиції в рейтингах університетів, а й участь у різноманітних наукових проектах – від білатеральних і транскордонних до «Горизонта-2020». Це й інтенсивна програма академічної мобільності з 17-ма університетами Європи. Це і перемоги студентів у всеукраїнських та міжнародних олімпіадах… «Але при цьому нам є чого прагнути. Україна поступово інтегрується до Євросоюзу, тож маємо гарний шанс створити європейську «історію успіху» Ужгородського національного університету. І ми з вами, шановні колеги, вже її творимо», – сказав ректор.

До речі, три тижні тому в рамках святкування 800-рїччя найстарішого університету Іспанії (у місті Саламанка) УжНУ й ще 70 вишів із різних куточків світу приєдналися до поважного колективу Великої хартії університетів. Першим наслідком її підписання стала домовленість про початок співпраці з університетами Норвегії, Португалії, Греції, Австрії, Хорватії, Сербії. А це означає, що в УжНУ буде можливість розпочати проекти з новими партнерами, поїхати на стажування в нові країни тощо.

Розповів В. Смоланка і про економічне становище УжНУ. Цьогоріч уперше за кілька десятиліть уже за кошти спецфонду придбано обладнання для проведення наукових досліджень високого рівня, порушено питання про підвищення оплати праці професорів та доцентів.

Михайло Рівіс, звертаючись до присутніх від імені депутатського корпусу краю та від себе особисто, найперше привітав викладачів та студентів із днем народження найпотужнішого вишу області. Він наголосив: виступ ректора вчергове засвідчив, що Ужгородський національний університет продовжує успішно розвиватися й інтегруватися в систему європейської вищої освіти. Для цього є найважливіше: міцний професорсько-викладацький колектив, розумні й талановиті студенти, а головне, – бажання відходити від застарілих стереотипів і йти в ногу з сучасним цивілізаційним процесом.

– Хочу підкреслити, що я на посаді голови облради з 2015- го, і тоді разом із ректором ми почали працювати над тим, аби цей унікальний виш розвивався й міцнів. Оскільки вважаємо, що університет – найкращий, і тут працює еліта краю. На сьогодні діє ухвалена обласними депутатами Програма розвитку освіти Закарпаття на 2013 – 2022 роки. Активно працюємо й над залученням у ВНЗ небюджетних коштів. А тому, перебуваючи в закордонних робочих поїздках, я залучаю до них представників від університету, щоби розвивати та розширювати ваші міжнародні зв’язки. Так, у рамках співпраці з краєм Височина Чеської Республіки вдалося налагодити роботу відділення богемістики на філологічному факультеті, яке активно працює в УжНУ. Ми почали залучати кошти з різних міжнародних фондів для розвитку матеріально-технічної бази університету. Все це дається взнаки, і було приємно слухати виступ ректора про досягнення УжНУ, який стає одним із вишів-лідерів в Україні, – наголосив Михайло Михайлович. – Я хочу вас запевнити, що ми й надалі будемо підтримувати всіма доступними способами хороші почини та ініціативи нашого університету. Ще раз вітаю всіх – викладачів і студентів – із святом. Бажаю вам нових успіхів і досягнень. І звичайно ж, миру – в країні і в кожній родині!

Відтак М. Рівіс вручив Почесну грамоту обласної ради начальнику відділу міжнародних зв’язків УжНУ Оксані Свєженцевій, а грамоти – старшим науковим співробітникам Василю Вакульчаку та Костянтину Глухову й заступнику начальника науково-дослідної частини УжНУ Катерині Ковальчук. Професор Сергій Федака отримав із рук Р. Горвата відзнаку Верховної Ради України, а низка «іменинників» – відзнаку від ректора В. Смоланки.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*