На Тячівщині збудують сонячну електростанцію? Відбулися громадські слухання

У малому залі Тячівської райдержадміністрації відбулися громадські слухання та презентація проекту сонячної електростанції, яку цьогоріч планують збудувати в районі.

Участь у заході взяли перший заступник голови РДА Михайло Полажинець, заступник Віктор Погар, голова районної ради Василь Каганець, начальники структурних підрозділів РДА, громадськість, ЗМІ.

Презентували проект представники фірми «Біотес» із Києва. Вони наголосили: протягом багатьох років беззаперечним лідером у використанні сонячної енергії не лише в Європі, а й у світі залишається Німеччина. Україна ж почала впроваджувати новітні технології з 2010-го. Закарпаття теж має чималий потенціал у цьому плані. Так, у селі Ірлява на Ужгородщині побудована найбільша в Західній Україні сонячна електростанція. Ще одна розташована неподілік обласного центру, інша – в селі Теково, що на Виноградівщині. А от на Тячівщині такий проект буде реалізовано вперше.

Спорудити сонячну електростанцію потужністю 5 МВт планується за межами села Угля. Модульні блоки, що збиратимуть сонячну енергію, будуть поєднані один із одним на певній відстані. Енергія через трансформаторну підстанцію надходитиме в загальну мережу. Що цікаво, панелі захищені від несприятливих погодних умов – снігу, граду, дощу – й не потребують спеціального обслуговування чи очищення. Вартість проекту становить майже 5,5 млн євро, з яких 30 відсотків вкладають українські інвестори, решту – англійська компанія. А його окупність – приблизно 7 років.

Плюси для населення: очікується покращення якості електропостачання, створення нових робочих місць та отримання податків у сумі від 4,5 до 5 млн гривень у рік до бюджетів різних рівнів. І що найважливіше – така електростанція є абсолютно безпечною для навколишнього середовища, а виробництво цього виду електроенергії – екологічно чисте.

Розпочне будівництво вже в 2017-му фірма, яка має великий досвід у спорудженні таких об’єктів. Як запевнили представники інвестора, на Тячівщині вони отримали повне сприяння з боку влади та громадськості у процесі підготовки проекту до реалізації. Тож сподіваються на його успішне завершення, адже, окрім сонячної електростанції, збудують і теплову на території Дубівського заводу.

Таким чином район зробить вагомий крок уперед в освоєнні альтернативних джерел енергії та впровадженні новітніх технологій із енерго­ефективності.

Любов НЕМЕШ
м. Тячів

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*