На Верховині тепер росте молодий ліс

Замість ушкодженого короїдом

На Верховині в ДП «Міжгірське ЛГ» та ДП «Верхньогірське ЛГ» продовжується акція з озеленення «Майбутнє лісу у твоїх руках». У заході взяли участь директор Міжгірського лісгоспу Іван Барна, директор Верхньогірського лісгоспу Марія Плиска-Галатиба, лісничі, працівники лісових господарств і учні шкільних лісництв.

У Міжгірському лісгоспі ділянку площею в 0,4 га, що відноситься до Міжгірського лісництва, обрано не випадково. У 2016 році при лісопатологічному обстеженні були виявлені насадження, ушкоджені шкідником – короїдом-друкарем. Минулого року зробили санітарну рубку, а нині на висоті 600 метрів усього за один день тут були висаджені молоді дерева.

– Це яскраве відображення нашого ставлення до головного багатства регіону – лісу, – зазначив Іван Барна. – На ділянці, яка підпала під суцільні санітарні рубки, з’явиться новий ліс, який ми передамо майбутньому поколінню – учням шкільного лісництва та міжгірчанам.

Якщо говорити в цілому про процес відновлення зеленого багатства, то у двох лісових господарствах уже заліснено по 50% запланованої площі буками, смереками та яворами. Трухлявість ушкодженого лісу видно неозброєним оком.

Збереженню лісових ресурсів у області приділяється серйозна увага. І кожна раніше зрубана ділянка вже на наступний рік заліснюється. Так у Верхньогірському заліснили 2,8 га достиглого 100-річного лісу, який вже всихав і став їжею шкідників.

– Тут був умираючий ліс, – пояснює Марія Плиска-Галатиба. – В ареалі зростання смерека взагалі сильно страждає, що пов’язано з потеплінням. Вже у 80 – 90 років вона починає гинути. Однак у Соймівському та Пилипецькому лісництвах на ділянках, які були вирубані, тепер росте молодий здоровий ліс.

– Це найсприятливіший час для посадки: ґрунт ще не втратив вологу, і вона не буде випаровуватися з поверхні землі. Влітку не саджають – найкраще це робити навесні, коли земля відходить від холодів, і восени, поки вона не замерзла. Дощ і вітер не перешкода, – розповідає перший заступник начальника, головний лісничий Закарпаття Ігор Коцур.

Свято посадки дерев об’єднало людей різного віку. Привертали увагу гуртки учнів шкільного лісництва у форменому одязі зеленого кольору, поверх яких спеціально зроблені жилетки бірюзового. Як розповіла вчитель шкільного лісництва Світлана Василівна, учні регулярно беруть участь у екологічних акціях, роблять шпаківні, проводять конкурс малюнків до Дня птахів. Що показово, з кожним роком до наших лав вступає все більше діточок, а старшокласники заявляють про свою готовність пов’язати життя з лісовим господарством.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*