На відновлення дамб потрібно понад 165 мільйонів гривень

Зволікання з кардинальним вирішенням проблеми на найвищому державному рівні може призвести до непередбачуваних катастрофічних наслідків, економічних і людських втрат у регіоні. Про це йдеться у зверненні Закарпатської облради щодо негайного фінансування пошкоджених дамб, схваленому на сесії 26 липня та направленому до Кабміну й Держ­агентства водних ресурсів України.

У документі зазначається, що Закарпаття через географічне розташування завжди знаходиться під загрозою затоплення. Паводки тут повторюються раз у три – вісім років, тому планування й будівництво системи захисту – єдиний порятунок.

Для забезпечення комплексного підходу до управління паводковим стоком та захисту від шкідливої дії вод, мінімізації збитків КМУ 2001-го прийняв постанову «Про затвердження Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса в Закарпатській області на 2002 –2006 роки та прогноз до 2015 року». Затим у 2006-му затвердив змінену програму, реалізація якої на період до 2015 року дала змогу захистити 500 населених пунктів, 2600 виробничих об’єктів, 200 тис. гектарів сільгоспугідь краю. Стихійне лихо в липні 2008-го дало можливість перевірити правильність підходів до створення комплексного протипаводкового захисту та надійність збудованих гідротехнічних споруд. Порівняльний аналіз збитків внаслідок найбільших паводків у краї такий: 1998 рік – 850 млн грн, у 2001-й – 350 млн грн, 2009- й – 171 млн грн. За останні ж три роки кошти на фінансування програми якщо й надходять, то символічні. Саме тому облрада неодноразово зверталася до уряду, аби фінансування відновили. Однак для відновлення пошкоджених або зруйнованих дамб – усього 86 ділянок – Кабінет Міністрів України не виділив жодної гривні (потреба становить 165 млн 183 тис. гривень). Не отримала область і 25,5 млн гривень, які мало надати Держагентство водних ресурсів, зокрема й на реконструкцію захисних споруд на р. Боржава для захисту с. Вільхівка (Іршавський район), яке найбільше постраждало від останнього паводка 2017 року.

«Ми, депутати Закарпатської облради, вкотре переконливо просимо зважити на серйозність проблеми та з метою попередження ймовірних наслідків сезонних руйнівних паводків для населення краю прийняти державницьке рішення щодо відновлення фінансування Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса та невідкладного виділення коштів для будівництва захисних дамб річок у Закарпатській області», – наголошується у зверненні.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*