На Закарпатті з 608 населених пунктів зміни меж потребує 307

Про це йдеться у проекті рішення «Про Регіональну програму розвитку земельних відносин у Закарпатській області на 2017 рік», який вноситься на розгляд депутатів обл­ради.

Автори проекту – управління Держгеокадастру в Закарпатській області – визначили проблеми, на розв’язання яких і спрямована ця програма. Серед них – потреба в зміні та встановленні меж населених пунктів, оскільки в нашому краї з 608 населених пунктів зміни меж потребують 307. Плюс –  проведення інвентаризації земель населених пунктів і земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, позаяк роботи проводилися на старих планово-картографічних матеріалах 60 – 70 років минулого століття.

Ідеться і про низку інших завдань. Зокрема про необхідність проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів. Адже підтримання її актуального стану є основним джерелом забезпечення сталих бюджетних надходжень від плати за землю. Грошова оцінка земель одночасно є фактором надійного захисту інтересів землекористувачів та власників ділянок. За її допомогою кожен із них має сплачувати свою справедливо визначену плату за фактичне використання землі.

 Акцентується увага на оновленні планово-картографічних матеріалів населених пунктів масштабів 1:2000 та 1:5000, що поліпшить топографо-геодезичне забезпечення, яке є основним картографічним ресурсом для ведення Державного земельного кадастру, моніторингу використання та охорони земель, містобудування.

Серед проблемних питань називається і невідповідне фінансове забезпечення реалізації заходів земельної реформи, недостатнє залучення інвестицій та впровадження прогресивних технологій.

Тож головною метою програми є сприяння розвиткові земельних відносин у області, створення таких правових і організаційно-економічних умов, що стимулюватимуть прагнення кожного власника чи користувача земельної ділянки до її правового й ефективного використання, підвищуватимуть відповідальність за охорону земель, збуджуватимуть активність громадян до посвідчення права власності на землю і тим самим сприятимуть розвиткові ринкових відносин. У кінцевому підсумку це має підвищити добробут громадян та сформувати потужний соціальний прошарок власників.

Основними заходами програми є: встановлення та зміна меж адміністративно-територіальних одиниць; інвентаризація земельних ділянок державних підприємств та органів державної влади, в користуванні яких перебувають земельні ділянки, але права на них не зареєстровані у встановленому законом порядку; інвентаризація земель населених пунктів; нормативна грошова оцінка земель населених пунктів; оновлення планово-картографічних матеріалів населених пунктів масштабів 1:2000 та 1:5000 відповідно до Земельного кодексу України.

Як наголошується в документі, концептуальні питання вдосконалення земельних відносин мають бути тісно пов’язані з адміністративно-територіальною реформою, соціально-економічною, екологічною політикою держави і спрямовані на підвищення життєвого добробуту населення.

Загальна сума, передбачена на фінансування програми, становить 22 097 тис. грн, у тому числі з обласного бюджету – 725 тис. грн, із місцевих – 21 372 тис. гривень.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*