НАБЕРЕЖНА СПОТИКАННЯ: гроші на ремонт виділили з держбюджету, але активісти не дають їх освоїти

Мер Ужгорода Богдан Анд­ріїв ініціював у середу чергову зустріч щодо капремонту набережної Незалежності, на яку запросили всіх охочих. Цьому передували мітинги представників громадськості, котрі виступають за нинішню «набку» – мовляв, вона є частиною історичного мікрорайону Малий Галагов. До всього, переживають за липи.

Питання, що вже кілька тижнів жваво обговорюється, зібрало представників громади, теперішнє й колишнє керівництво Ужгорода, депутатів Верховної, обласної та міської рад, журналістів, архітекторів, митців, очільника фірми, яка через систему «Прозоро» виграла тендер на проведення робіт, тощо. Спершу Б. Андріїв укотре розповів про заплановані роботи, запропонував дати можливість підряднику викласти 10 – 20 м нової бруківки, запросити охочих оглянути, й тоді говорити, чи влаштовує якість.

Під час зустрічі свої думки висловило чимало присутніх. Зокрема, нардеп Роберт Горват нагадав, що лобіював виділення коштів на проекти міста й тепер йому боляче дивитися на всю цю ситуацію: «Я уявляю посмішки сусідів у парламенті, які радітимуть, якщо кошти не будуть освоєні». Додав, що неповага до старійшин міста, яку виказали активісти, – неприпустима.

У свою чергу екс-губернатор Олександр Ледида вважає: основна проблема в тому, що був розроблений проект, люди з ним не ознайомилися, тому й почалася критика. Проте є кілька «але», які мають знати всі. Перше й основне, за його словами, – зазвичай громада може розраховувати лише на той бюджет, який збирає. Тому додаткові кошти, а в цьому випадку йдеться про 21 млн грн субвенції з держбюджету, гріх не використати. Якщо ж не освоїти до 31 грудня – гроші автоматично повернуться до казни. «Так, у мене самого є питання до міського голови, може, я з чимось і не згідний, але це не означає, що треба зараз віддати ці гроші і втратити шанс відремонтувати набережну», – додав О. Ледида. Він також звернув увагу присутніх на те, що частина активістів покинула зал, тому про який діалог громадськості й влади може йти мова? «Конструктивна розмова буде тоді, коли говорять про конкретні пункти – що в них добре чи погано. Але судячи з того, як усі організовано вийшли, я не вірю, що вони хочуть щось вирішувати. Виходить, серед них є люди, які прийшли просто «зарубати» питання», – підсумував.

На жаль, діалогу справді не вийшло і цього разу. Група активістів, які виступають проти робіт на набережній, відкинула і пропозицію мера долучатися до контролю, й ініціативу Роберта Горвата створити робочу групу, яка би «за столом переговорів» за кілька днів зняла всі проблеми. Керівник арт-центру «Кубло» Тетяна Смріга аргументувала, що хотіли би бачити всю документацію стосовно проекту, але на запити отримали мінімум інформації.

Богдан Андріїв, якого «НЗ» попросили прокоментувати ситуацію, наголосив: частиною архітектурного ансамблю Малий Галагов є відома нині далеко за межами Ужгорода липова алея. Під час візиту до нашого обласного центру прем’єр-міністра Володимира Гройсмана він просив допомогти з фінансуванням капремонту набережної Незалежності, і місто отримало цільову субвенцію в 21 мільйон гривень, яку потрібно освоїти до кінця грудня 2018-го, інакше кошти доведеться повернути до держбюджету.

«Підготовлено проект капремонту, який не передбачає суттєвого втручання у форми, розміри, вигляд об’єкта. Він включатиме:  на проїжджій частині – заміну асфальтного покриття, яке нині знаходиться в убогому стані, хоча ми кілька разів його латали в останні роки;  на власне набережній – заміну цементної бруківки, подекуди розбитої, просілої, вимощеної в 1980-х, яка не має ніякого стосунку до часів розбудови архітектурного комплексу Малий Галагов, на природний камінь;  уздовж набережної планується встановити нові лавиці, урни для сміття, світильники – про їх вигляд можна дискутувати;  щодо тротуару навпроти набережної, то автентичну бруківку часів Чехословаччини ніхто знімати не збирався;  стосовно алеї, то я вже неодноразово наголошував: жодна липа не підлягає видаленню, а щоб унеможливити пошкодження поверхневих коренів та забезпечити їм кращий дренаж і доступ повітря, під нову бруківку підсиплють шар подушки (без цементного прошарку!), крім того, плануємо розпушення ґрунту на зеленій зоні, що покращить його газо- та водопроникність.

Із приводу консультацій із громадськістю – визнаю, можливо, треба було обговорити це питання ширше, але проект доводилося робити в стислі терміни. Після кількох зустрічей, загострення емоцій запропонував сісти за стіл переговорів. Активісти, які виступили проти будь-яких робіт на набережній, відмовилися, а тих, що наполягали на конструктивній бесіді, звинуватили в продажності. Вважаю, що нехтувати думкою ужгородців, які за оновлення набережної, а таких багато, неправильно. Укотре наголошую: я відкритий до діалогу!» – сказав Богдан Андріїв.

Іван СІДУН

На фото: Противники капремонту влаштували акцію біля міськради

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*