НАДАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ЗАКАРПАТЦЯМ

крайові парламентарі обговорять на сесії

На розгляд депутатів обл­ради виноситься проект рішення «Про стан надання стоматологічної допомоги населенню області».

Як зазначає в пояснювальній записці автор документа, департамент охорони здоров’я ОДА, торік крайові депутати затвердили обласну Програму забезпечення медикаментами, виробами медичного призначення і проведення безкоштовного зубопротезування ветеранів війни та пільгової категорії населення області на 2017 – 2021 роки. Розпорядником коштів по ній визнані Закарпатська клінічна стоматологічна поліклініка та обласний госпіталь ветеранів війни. На 2017-й було заплановано 500 тис. грн для придбання медикаментів та виробів медичного призначення для надання стоматдопомоги, і ці кошти повністю використали. Відтак стоматологи краю надали якісні послуги всім пільговикам, які підлягали безкоштовному зубопротезуванню. На нього програмою торік планувалося 1 100 тис. грн. За 2017-й освоїли 990,6 тис. грн, що на 18,7 відсотка більше, ніж у 2016-му. За ці гроші зубопротезували 480 осіб із пільгових категорій. Окрім цього, з місцевих бюджетів виділено й освоєно 1 330,6 тис. грн, на які цей вид допомоги отримали 538 закарпатців. А ще 111 чоловік – за кошти фонду ЧАЕС (253,3 тис. грн). Загалом за рахунок обласного та місцевих бюджетів зубопротезування пройшли 1129 краян. Вдалося зберегти 10 діючих стоматкабінетів при школах, 1 – при виші. Укомплектованість служби лікарями-стоматологами – 98,9%, дитячими фахівцями – 97,8%, стоматологами-ортопедами – 80,1%.

Показник потребуючих санації ротової порожнини в нас залишається відносно сталим і є наслідком несприятливої кліматично-географічної ситуації в регіоні (фтор-йодна недостатність) на фоні фінансових проблем та недостатньо оновленої матеріально-технічної бази стоматслужби. Повністю проліковано 87,9% потребуючих, у тому числі 88,6% дітей. Показники планової санації є близькими до середніх по Україні та навіть вищими, тобто ефективність роботи фахівців торік була на достатньому рівні.

Питома вага запротезованих безкоштовно із загального числа осіб, яким проведено цю процедуру, становить 40,9% (із 2 755 чоловік безкоштовно – 1129). Залучені таким чином кошти спрямовуються на утримання й розвиток ортопедичних та стоматологічних відділень, оновлення матеріально-технічної бази служби, закупівлю розхідних матеріалів. Таким чином по ЗОКСП залучено 1 млн 309 тис. грн, що в порівнянні з 2016-м більше на 25 відсотків.

Відмічається позитивна тенденція у збільшенні виділених коштів із бюджетів усіх рівнів на надання ортопедичної стоматдопомоги пільговикам до 2 млн 574,5 тис. грн у 2017-му (у 2014-му було 2 млн 122,1 тис. грн). Але збільшується й середня вартість зубопротезування, оскільки зростає собівартість та кількість осіб, що потребують його, з числа військовослужбовців та учасників АТО.

Заклади області оснащені 422 стоматустановками, з них на первинному та вторинному рівнях – 400, на третинному – 22. Із загальної кількості 166, або 40%, куплені лікарями за власні кошти та передані у безоплатне користування комунальним закладам. Таким чином вдається осучаснювати матеріально-технічну базу в умовах обмеженого фінансування. Водночас торік за кошти крайового бюджету придбано обладнання для обласної клінічної стоматологічної поліклініки на 149,9 тис. грн.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*