Найкращі печери Закарпаття для спелеотуризму

Спелеологічний туризм – це подорожі в природних підземних порожнинах (печерах) та подолання там різних перешкод.

Про небезпечний та захоплюючий вид туризму розповів Федір Шандор. Спелеотуристи обрали найкращі для мандрів печери Закарпаття. На території краю їх є близько 50-ти, а найкрасивішою в українських Карпатах є Дружба. Вхід розміщений на висоті близько 500 м в буковому лісі на околиці с. Мала Уголька. Він знаходиться на дні неглибокої триметрової карстової лійки еліпсоподібної форми зі стрімкими обривистими стінами. Загальна довжина всіх досліджених ходів печери Дружба становить 900 м, глибина –
45 м. Температура повітря тут коливається від +5 до +8°С, вологість – 95%.

У відшаровуваннях на р. Велика Уголька палеоботаніки знайшли відбитки листя магнолії, лавра, пальми, мирта, винограду й інших субтропічних і тропічних рослин, які росли 25 млн років тому. В печері Молочний Камінь виявлена стоянка первісних мисливців.

Система печер урочища Черлений Камінь має зовсім інше походження і структуру. Вона розташована в північно-східному напрямку від с. Нересниця Тячівського району. Це чотири великі багатоповерхові порожнини загальною довжиною від 200 до 700 м й завглибшки від 24 до 56 м, та ще декілька маленьких завдовжки від 5 до 25 м. Породи печер Черленого Каменя мають характерне темно-червоне забарвлення, яке пояснюється наявністю тривалентного заліза або його окислення в цементуючу породу. Печери відносно молоді, доказом чого є тип їх структури (вони закладені переважно по тектонічних розломах у породі), а також невеликі розміри сталактитів. Печера Сифон найглибша в урочищі Черлений Камінь, вона досягає 59 м.

Перечинський район відомий кількома маленькими тектонічними печерками, розташованими на хребті Синаторія на висоті близько 500 м, а також печерою на горі Полонина Руна (1497 м).

У Великоберезнянському районі природні порожнини розташовані поблизу с. Лубня, найбільша з них завдовжки 138 м – печера Ролінг Стоунз.

Печера Петрос відкрита спелеологами зовсім нещодавно. Вона – найвисокогірніша й найважкодоступніша в Україні, оскільки знаходиться на висоті понад 1900 метрів над рівнем моря, на південному схилі гори Петрос.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*