Наймасштабніша кампанія з ремонту доріг за останні 50 – 60 років триває на Закарпатті

Цього четверга керівник ОДА Геннадій Москаль зустрівся з в. о. голови Держ­агентства автомобільних доріг України Славоміром Новаком. Були присутні й керівники департаментів та служб, які опікуються інфраструктурною галуззю в області, представники структурних підрозділів Укравтодору.

Мета візиту посадовців на Закарпаття – ознайомитися з результатами дорожньо-ремонтних робіт за поточний рік, напрацювати спільний алгоритм дій щодо реалізації інфраструктурних проектів в умовах високогірного краю.

– Ми прийняли від вас на баланс 55 обласних і 293 районних шляхів, на кожен із яких оголосили тендер, виготовили проектно-кошторисну документацію. І щодва тижні всі голови адміністрацій звітують про хід робіт, – зазначив Г. Москаль. – Це наш своєрідний експеримент, який дозволив нам залучити кошти сільських, районних бюджетів та іноземних компаній. Не можна сказати, що ми досягли стовідсоткових результатів, але констатуємо, що наступного року в цьому напрямі буде працювати набагато легше. Адже вже маємо ПКД, пройдені експертизи й тендери…

У свою чергу С. Новак відзначив: у взаємодії з Держ­агентством Закарпаття є чи не найактивнішим. І пожартував, що в структурі не завадило би створити відповідний спеціальний департамент.

Геннадій Москаль розповів про умови роботи у високогірній місцевості, на які погоджуються далеко не всі підрядники, побоюючись за свою техніку. Область тісно співпрацює з компаніями, котрі спеціалізуються на ремонті шляхів, зокрема й іноземними гігантами з Туреччини та Румунії. «29 листопада ми завершуємо сезон дорожніх робіт, однак погодні умови ще дозволяють підрядникам довести до ладу деякі ділянки на рівнинній частині області. Наступного року, думаю, не в квітні, а в березні роботи вже продовжать», – додав керівник краю.

Г. Москаль також повідомив високопосадовцям, що зараз на Закарпатті триває наймасштабніша кампанія з ремонту доріг за останні 50 – 60 років. Деякі ділянки капітально ремонтуються вперше. «На момент мого призначення на цю посаду в 2015-му область мала всього чотири заводи, які забезпечували асфальтом лише ямковий ремонт. Зараз їх є 15, потужностей вистачає на капітальні й поточні ремонти», – наголосив голова облдерж­адміністрації.

Було підкреслено, що пріоритетними напрямами для краю залишається ремонт шляхів до туристичних об’єктів, адже ця галузь є важливою для економіки Закарпаття. Підтверджено, що протягом останніх двох років потік туристів у райони з новими дорогами збільшився у кілька разів.

Славомір Новак повідомив, що на наступний рік уряд запланував збільшити обсяг фінансування українських доріг, однак додав: частина цих грошей піде на погашення старих боргів. «Ще в 2018-му Закарпаття отримає додаткові 200 мільйонів на дорожні роботи – за рахунок зекономлених коштів та ухвалених додаткових програм на рівні Кабінету Міністрів», – повідомив він.

Столична делегація разом із головою ОДА та закарпатськими дорожниками оглянула значну частину шляхів краю – і ті, що ремонтувалися цього року, і ті, на яких тривають роботи.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*