НАМ НЕ БАЙДУЖА ДОЛЯ УКРАЇНИ

депутати облради засудили дії органів центральної виконавчої влади України щодо злочинного розгону мирного зібрання на вулицях Києва

У понеділок, 2 грудня, голова облради Іван Балога скликав позачергову сесію облради з єдиним питанням порядку денного – «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні». На неї прийшли не тільки депутати облради та представники правоохоронних органів, громадських організацій, а представники мітингуючої молоді краю.

Відкриваючи засідання, Іван Балога сказав: «Сьогодні в цьому залі присутні ті, кому не байдужа подальша доля України, Закарпаття, наших дітей. Кривавий розгін майдану в суботу і, як наслідок, всенародний громадянський спротив зобов’язує нас, як вищий представницький орган області, висловити свою позицію, підтримавши усі демократичні сили, які сьогодні стоять на київському майдані, в усіх містах України.

Проігнорувавши прагнення українського народу до євроінтеграції та відмовившись підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, влада в особі Президента, прем’єр-міністра та їхнього оточення позбавила Україну права на вибір, вкрала мрію мільйонів співвітчизників жити в цивілізованій європейській та заможній державі.

30 листопада за прямим наказом Віктора Януковича, виконавцем якого був міністр внутрішніх справ Захарченко, вчинено злочин проти студентів, фактично дітей, наших дітей, котрі вийшли на київський Євромайдан із мирною акцією протесту, аби захистити своє європейське майбутнє.

Тим самим, піднявши руку на беззахисних дітей, було оголошено війну власному народу. В суботу українці прокинулися в іншій країні – авторитарній та поліцейській. І довели всьому світу, що вони велика нація, котра готова відстоювати свої права, своє майбутнє.

За таких обставин я закликав місцеві ради, депутатів усіх рівнів, міських, селищних та сільських голів не бути байдужими, висловити свою позицію, провести сесії і заявити чітку позицію щодо подій в державі. Це стосується в першу чергу нас з вами, депутатів обласної ради. В цей непростий для країни час маємо визначитися: чи ви на боці тих, хто дав вказівку бити молодь на майдані, чи ви на стороні народу.

Ми маємо змусити владу рахуватися з інтересами 46 мільйонів громадян Української держави.

Цього вимагають від нас і ті, хто прийшов сьогодні до стін обласної ради: сотні молодих людей вимагали від закарпатської влади відповідної реакції на події в Україні. І зараз кожен з вас, незважаючи на політичну приналежність, має можливість висловити свою позицію».

Після чого голова облради запропонував депутатам провести реєстрацію.

Цього разу участь у роботі сесії взяли і члени фракції Партії регіонів. Прийшли зі своєю заявою, яку зачитав перший заступник голови облради від Партії регіонів Володимир Закурений. У ній ішлося про те, що партійці також стурбовані інцидентом на Євромайдані. Втім, заклику про відставку уряду в ній не було.

Іван Балога зазначив: «Усе можна стерпіти, тільки не кров наших дітей, які мирно заявляли про свої прагнення, а їх брутально били і топтали чоботами як ворогів. Їм тільки жити й жити… На таке закривати очі не має право жоден батько, жодна мати».

У подальших дискусіях висловилось багато депутатів. На підтримку мітингувальників на Євромайдані стали депутати Мирослава Каламуняк, Михайло Попович, Андрій Сербайло, Степан Жупан, Єлизавета Біров, Антон Зелінський, Богдан Кинів, Василь Скрип, Микола Вегеш, Володимир Чубірко. Вони засудили агресивні дії влади на Євромайдані, підтримали вимоги мітингувальників і закликали колег у залі змобілізуватись і ухвалити розроблене виконавчим апаратом облради рішення.

Мирослава Каламуняк переконана, що нині про справедливість влади говорити не доводиться: «Сьогодні судять тих, хто прийшов на майдан. Справедливості не буде, доки залишатиметься нинішня влада».

Антон Зелінський заявив, що регіонали хочуть прийняти рішення, яке їм «спустили» з Києва. «Влада перейшла межу, коли молодих людей побили на майдані. Захарченко (міністр внутрішніх справ. — Авт.) своїми діями «затоптав» честь міліції. Таких людей треба гнати зі структури. Командир «Беркута» одразу ж мав бути заарештований», — так оцінив дії правоохоронців полковник міліції у відставці.

Василь Скрип заявив, що нині в державі революційна ситуація і «наші заяви мають бути чіткими».

Лаконічним був і Володимир Чубірко: «Нам цей уряд не потрібен. За такі дії він має піти».

Микола Вегеш насамперед подякував студентам за їхню позицію: «Наших дітей б’ють, і це біда й трагедія. Від нас громада Закарпаття чекає на рішучу реакцію».

На голосування було винесено два проекти рішення. Проект, озвучений головою ради, набрав 44 голоси. Проект від Партії регіонів — 40 голосів. Тобто жоден із варіантів не набрав потрібної більшості.

Відтак у сесійній залі була оголошена перерва.

Після цього депутати з ініціативи голови облради Івана Балоги ухвалили компромісне рішення про суспільно-політичну ситуацію в Україні. За відповідний документ проголосували 79 депутатів. А от під час розгляду заяви консенсусу знайдено так і не було.

Прес-служба облради.
На фото: За роботою закарпатського депкорпусу з балкона сесійної зали уважно спостерігали учасники ужгородського майдану.
 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*