НАШИМ АЕРОПОРТОМ ЗАЦІКАВИЛИСЯ УГОРЦІ –

хочуть співпрацювати

4 травня керівники Закарпаття – Геннадій Москаль та Михайло Рівіс – приймали угорську делегацію, яку очолив мер Дебрецена Ласло Поп. У зустрічі також узяли участь перший заступник голови облради Йосип Борто та заступник голови ОДА Сергій Колесніков, а з угорського боку – виконавчий директор Дебреценського аеропорту від мерії Петер Гуляш та керівник цього аеропорту від співвласників компанії «Xanga» Ендре Чукаш.

Угорські партнери виявили зацікавленість у співпраці щодо міжнародного аеропорту «Ужгород». Цьому передувала поїздка очільників краю в Дебрецен, де попередньо обговорили питання залучення грантових коштів у розбудову та стабільне функціонування нашого летовища.

На теперішній зустрічі угорська сторона цікавилася, які напрямки та маршрути з обласного центру Закарпаття нині є актуальними. Й отримали відповідь: до Києва (відстань – близько тисячі кілометрів), а також до Праги, Будапешта й Туреччини, в якій багато краян проводять літній відпочинок. М. Рівіс додав: «Наразі ми докладаємо максимум зусиль для розвитку внутрішнього туризму. Проте через недостатнє фінансування з боку держави маємо незадовільний стан доріг. Тож до Закарпаття не можуть комфортно й безпечно добратися з Харкова, Одеси, Дніпра тощо. А саме звідти найбільше їдуть на відпочинок та для оздоровлення в наших санаторіях. Тож було б логічно впровадити польоти до цих великих міст».

Далі угорцям наочно продемонстрували стан авіапідприємства та розповіли про його модернізацію. Адже для цього Держфонду регіонального розвитку та з обласного бюджету торік виділили понад 12,2 млн грн. Гості побачили, що аеропорт знаходиться у прикордонній зоні й маневрування літаків здійснюється через повітряний простір Словаччини. Оглянувши територію, злітно-посадкову смугу, сучасну огорожу та відремонтовані приміщення для пасажирів і митно-прикордонного контролю, угорці залишися задоволені побаченим.

Як повідомляє прес-служба відомства, далі делегація повернулася в облраду, де обговорили більш конкретні кроки. «Аеропорт «Ужгород» в достатньо хорошому стані й не потрібно «з нуля» його піднімати, – зазначив Ласло Поп. – Слід розбудувати навігаційну систему, але насамперед – урегулювати всі правові процедури».

– Якщо вдасться домовитися з угорськими партнерами про співпрацю, тоді є реальні шанси залучити значні фінансові ресурси для реконструкції інфраструктури та навігаційної системи летовища для стабільного його функціонування відповідно до євростандартів, – зазначив Йосип Борто.

– Ми відкриті до перемовин щодо надання в довготривалу оренду цілісного майнового комплексу аеропорту для використання його як супутникового аеропорту летовищами Угорщини. І готові, у разі зацікавленості, подати необхідні матеріали та забезпечити всі організаційно-правові процедури. Бачу бажання співпраці й вірю, що незабаром разом перерізатимемо стрічку для перших польотів, – резюмував Михайло Рівіс.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*