НАЙБІЛЬШЕ ЗАКОРДОННОГО КАПІТАЛУ в нас –

у промисловості

Нині на Закарпатті працює 662 підприємства з іноземними інвестиціями, з них 40% зосереджено у промисловому секторі. Торік в економіку області вкладено понад 20 мільйонів доларів прямих іноземних інвестицій. Це в 1,5 раза більше, ніж у 2015-му.

Нас найбільше люблять Нідерланди, Німеччина, Польща, Австрія та Японія. Хоча загалом інвестують у край  47 держав світу. Про це під час брифінгу повідомила начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва ОДА Рената Мойш-Шіман. «Збільшення сукупного обсягу іноземного капіталу за 2016 рік в області становило близько 6 млн доларів, що майже на 2 відсотки більше обсягів інвестицій до початку року, –  повідомила вона. – З цим показником область займає 6-те місце серед областей України. Нас випередили Чернігівська, Кіровоградська, Миколаївська та Харківська області й Київ».

Серед великих інвесторів: «Ядзакі-Україна» у Минаї (виробляє деталі до електроустаткування для двигунів та транспортних засобів тощо), «Флекстронікс ТзОВ» у Мукачеві (виробництво електронної апаратури для побутового призначення), ПрАТ «Єврокар» у с. Соломоново (виробництво авто «Шкода»), ТОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед» у Розівці (прилади до електрообчислювальних машин) та інші. Перспективна у нас і швейна промисловість. Однак нині тут існує проблема браку кадрів: наші швачки їдуть за кордон, де їм пропонують вигідніші умови й солідну оплату праці.

За інформацією згаданого управління, найбільше інвестують у промисловість – 82%. У транспорт, складське господарство, поштову та кур’єрську діяльність – 6,3%, операції з нерухомим майном – 2,8%. Оптова та роздрібна торгівля мають всього 1,3%, будівництво – 0,6%.

Щодо зовнішньої торгівлі, то серед наших основних країн-партнерок є Угорщина (31,8%), Німеччина (10,8%), Китай (7,6%) та Чехія (6,5%), майже однакові показники в Італії, Польщі, Словаччини та Австрії. Аналіз свідчить про збільшення зовнішньоторговельного обороту в 2016-му порівняно з показником 2015-го на 11%. Ми найбільше експортуємо – 61% – машини, механізми та електротехнічне обладнання, на 2-му місці – текстильні матеріали та вироби з них і різні промислові товари, ба навіть взуття, головні убори, парасольки. Натомість імпорт –  це машини, механізми та електротехнічне обладнання (47, 7%), пластмаси, полімерні й текстильні матеріали та вироби із них.

Цікавилися журналісти  експортом деревини. Пані Рената каже: кругляк за кордон  не йде після заборони (Згадаймо забиті  вагонами з лісом прикордонні станції й те, як із такими «експортерами» воював Геннадій Москаль. – Ред.) Експортують тільки деревину та вироби з деревини (6,4 %). До прикладу, в Мукачеві ТОВ «Інтер Каштан» виготовляє меблі для ресторанів, офісних приміщень, а ДП «Ламелла» у Тячеві – для кухонь.

Начальник відділу євроінтеграції та транскордонного співробітництва згаданого управління Уляна Гурчумелія зазначила, що однією з форм євроінтеграційного співробітництва у різних сферах суспільного життя є тісна співпраця із регіонами сусідніх держав – членів ЄС. Вона знаходить своє відображення у реалізації програм прикордонного співробітництва, як-от «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна», «Румунія – Україна», «Польща – Булорусь – Україна». І нині в рамках програми «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» оголошено два конкурси проектів на загальну суму 44 млн євро, які відкриті для зацікавлених осіб до вересня – листопада.

Оксана ШТЕФАНЬО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*