Найповнішу історію Закарпаття в датах видав Сергій Федака

В Ужгороді відбулася прес-конференція з нагоди виходу нової книжки Сергія Федаки «Історія Закарпаття у датах і подіях».

Це найбільш компактна версія крайової історії в повному її обсязі — перша подібна в місцевій історіографії. На 160 сторінках уміщено близько 2000 дат від появи першої людини до недавнього часу, коли книга була здана до друку. Зокрема датовано перші згадки про більшість наших населених пунктів, основні події політичної, економічної й культурної історії краю.

Детальніше про книжку й нелегкий шлях до неї розповів Сергій Федака, професор кафедри історії України УжНУ. Перед виданням масштабного загального синтезу про історію краю, на думку автора, слід написати щонайменше десяток підготовчих книг: «Потрібно видати окремо історію населених пунктів, історичну географію, генеалогію окремих найвпливовіших родів, дослідження нумізматики та економічної історії, джерелознавство тощо». Деякі з цих книг уже були написані, а деякі ще тільки плануються. Хронологічним каркасом до майбутньої повної історії Закарпаття є саме презентована книга. «Це історія в стислій формі, але дає певне змістовне уявлення, якою є специфіка нашого краю», — каже автор.

Нова, вже 22-га, книга «Історія Закарпаття у датах і подіях» є саме хронологією нашого краю, куди увійшла найважливіша інформація про основні віхи історії області. Книга Сергія Федаки включає дати від найдавніших часів доісторичних племен (майже мільйон років тому) і аж до 21 лютого 2016 року. Загалом вона містить чотири великі розділи.

Деякі дні розписані навіть по годинах — наприклад, події Карпатської України. А до 2025 року Сергій Федака сподівається видати вже не «телеграфну» книгу, а більш деталізовану.

Крім хронологічного покажчика є і багатий список літератури. Це буде цікаво для молодих дослідників, студентів, які часом скаржаться на брак літератури. Книга вийшла у видавництві «ІВА», професор самостійно профінансував її видання.

Ірина БРЕЗА

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*