Не забудемо пом’янути…

1 листопада — День усіх святих, коли для християн західного обряду за давньою традицією загальноприйнято відвідувати могили родичів, запалювати свічки, приносити квіти та відправляти панахиди.

Спочатку свято всіх святих відзначалося 13 травня. Однак у VІІІ столітті папа Григорій III
1 листопада освятив одну з капел собору святого Петра на честь усіх святих і змінив дату свята. Сто років потому папа Григорій IV присвоїв 1 листопада статус спільного для всієї католицької церкви Дня всіх святих.

Вважається, що дата 1 листопада, зазначає українська Вікіпедія, могла бути обрана тому, що в цей час кельти відзначали свято Самайн, яке було пов’язане, крім усього іншого, із вшануванням мертвих. Першими почали відзначати пам’ять усіх святих 1 листопада англійські та ірландські християни, а потім цю дату вирішив перейняти і Рим.

У ряді країн світу католицький День всіх святих є офіційним вихідним днем на загальнодержавному рівні або в тих регіонах країни, де переважає християнське населення.

У Православній церкві День усіх святих (або Неділя усіх святих) святкується в першу неділю після П’ятидесятниці, тобто у восьму неділю після Великодня (Пасхи). Це свято завершує коло так званих перехідних свят.

Окрім того, 1 листопада — особливий день для віруючих та духовенства УГКЦ, оскільки цього дня 1944 року помер митрополит Андрей Шептицький, який очолював церкву впродовж 44 років. Також 1 листопада греко-католики Закарпаття вшановують блаженного священномученика Теодора Ромжу, оскільки саме в цей він завершив земне життя.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*