НЕФОРМАЛЬНУ ПЛАТФОРМУ СПІВПРАЦІ

матимуть Закарпаття, Львівщина та Чернівеччина

Як ми вже повідомляли, з 23 по 25 червня у Трускавці на Львівщині пройшов другий Форум місцевого розвитку. На нього приїхало вдвічі більше гостей, ніж торік, – зокрема спікери польського й українського парламентів, народні депутати, представники міністерств, дипломатичних відомств, голови облрад кількох західних областей України, у тому числі й нашої. Організатори запевняють, що всі ініціативи, які затвердили на зібранні, реалізовуватимуть упродовж наступного року.

Задля посилення координації підписали декларацію

У рамках форуму голова Закарпатської облради Михайло Рівіс узяв участь у робочій зустрічі керівників самоврядних органів Карпатських регіонів – Львівської облради Олександра Ганущина та Чернівецької Івана Мунтяна. Долучилися також виконавчий директор «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин та очільниця Свалявської райради, заступник голови правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Мирослава Ливч. Ішлося про посилення міжрегіональної співпраці для підвищення ефективності регіонального розвитку в Карпатах. О. Ганущин зауважив: «Під час форуму ми презентуємо Карпатську макрорегіональну стратегію Євросоюзу. До цієї ініціативи залучаємо представників усіх держав, де розташовані Карпати. Також необхідний постійний діалог, насамперед самоврядних органів, для просування цієї ідеї».

Його доповнив Михайло Рівіс, підкресливши: «Такі зустрічі дуже потрібні, адже вони стають дискусійним майданчиком для обговорення перспектив посилення спроможностей органів місцевого самоврядування з питань забезпечення сталого розвитку територій, у тому числі використання механізмів співпраці самоврядних органів Закарпаття, Чернівеччини, Львівщини і закордонних партнерів у рамках програм міжнародної технічної допомоги».

За підсумками засідання очільники трьох західних областей України підписали декларацію про утворення неформальної платформи співпраці самоврядних регіональних органів Карпат. «Таким чином ми декларуємо готовність постійної комунікації в рамках заходів, які проводяться на території наших регіонів щодо посилення координації задля розвитку регіону Карпат», – резюмував М. Рівіс.

Перед учасниками форуму виступає голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ

Співпраця між Карпатськими державами має поглиблюватися

Про це йшлося на форумі під час панельної дискусії «Міжрегіональна та транскордонна співпраця для розвитку Карпат». Вже згадувана Галина Литвин акцентувала на існуючих інструментах співпраці між Карпатськими державами та важливості поглиблення співробітництва в майбутніх програмах та проектах. «Спільними ідеями та ініціативами ми маємо побороти бюрократичну машину ЄС», – зауважила вона. У свою чергу директор Центру європейських проектів Лешек Буллер зазначив: «Співпраця дає підстави для швидкого налагодження взаємин між нами. Це і прості людські стосунки, а в подальшому – і бізнесові. Ті гроші, які скеровує Євросоюз на кордони держав, дають великий розвиток».

Коли зайшлося про розбудову дорожньої інфраструктури, народний депутат ВРУ Ярослав Дубневич підкреслив: левова частка коштів, які виділяються з держбюджету на ремонт шляхів, призначена для Західного регіону України. Він також висловив переконання, що початок роботи Дорожнього фонду приведе до суттєвого збільшення фінансування цієї галузі.

За словами маршалка сейму Республіки Польща Марека Кухцінського, нині особливу увагу займає розвиток інфраструктури. З огляду на великий потік громадян через пункти пропуску України з ЄС, він підкреслив: «Одна з основних наших цілей – забезпечити, щоб цих пунктів було максимально багато, а рух відбувався максимально комфортно для кожного». М. Кухцінський запропонував: «Зараз настав час, аби спробувати більш циклічну форму співпраці. Найкращою була би парламентська асамблея Карпатських держав, які зацікавлені у зміцненні безпеки на території від Прибалтійських країн до Грузії. Це посилило би ставлення до проблем безпеки».

Під час перерви учасники форуму мали можливість неформально обговорити ключові проблеми місцевого розвитку, перспективи координації зусиль органів місцевого самоврядування, виконавчої влади усіх рівнів задля забезпечення сталого розвитку та економічного зростання т
ериторій. До слова, у різних дискусіях, передбачених програмою форуму, взяло участь близько 350 учасників.

Парламент України напрацьовує законопроекти, які сприятимуть розвитку Карпатського регіону

На пленарній дискусії «Децентралізація: вектори руху для посилення спроможностей місцевих громад» одним із головних спікерів був голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Він повідомив, що парламентарі України напрацьовують законопроекти, які сприятимуть розвитку Карпатського регіону: «Дві основні його проблеми – погана інфраструктура та невелика кількість міжнародних переходів через кордон. Це водночас гальмує розвиток туризму в Карпатах. Тож вирішення цих проблем – завдання для парламенту, над яким ми вже працюємо». А. Парубій також нагадав, що кілька днів тому у ВРУ проголосували зміни до бюджету, більша частина яких стосується виділення коштів на реалізацію потужного інфраструктурного проекту «Віа Карпатія», який допоможе швидше наростити оберти в міжнародній співпраці та прискорити євроінтеграційні процеси.

Будь-який регіон не може розвиватися, якщо немає зацікавленості в цьому безпосередньо на місцях. На цьому наголосила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. «Ми готові максимально долучатися до роботи над стратегією, готові сприяти її розвитку та викристалізації в конкретні ініціативи», – додала. А голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна підкреслила: «Децентралізація дає більше повноважень місцевим радам, щоб вони могли впливати на створення сприятливого клімату для бізнесу. Через два-три роки громади конкуруватимуть за підприємців. Громади відчують, що вони залежні від розвитку бізнесу на їхніх територіях». При цьому вона зауважила, що регуляторна політика повинна балансувати інтереси підприємців та громад.

У «Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року», затвердженій урядом, питання розвитку гірських територій є одним із пріоритетних. Про це нагадав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода. Й підкреслив, що органи центральної виконавчої влади України підтримують ініціативу польських колег щодо створення нової макрорегіональної стратегії для Карпатського регіону.

У свою чергу маршалок Підкарпатського воєводства Республіки Польща Владислав Ортиль повідомив: «Напрацювання стратегії Карпатського регіону має надзвичайне значення. Карпати – це спільна європейська спадщина, відтак її можна розвивати за зразком Альпійського регіону». А заступник міністра розвитку Республіки Польща Адам Гамрищак підкреслив: «Переконаний, що ті засоби, які маємо в рамках співпраці Польща – Білорусь – Україна в понад 160 млн євро, ми використаємо на реалізацію планів щодо інвестиційної наповненості наших регіонів. Передусім важливими є дорожня інфраструктура та пункти пропуску через кордон, але ми повинні пам’ятати також про спільну культуру, туризм та історичну спадщину». За його словами, щоразу більше заявок, які подаються на цю програму, – проекти з України.

Олександр Ганущин, підбиваючи підсумки другого дня форуму, наголосив: «Карпати розділені численними кордонами, але їх треба об’єднати спільними проектами для розвитку всього регіону. Мені дуже приємно, що на нашому форумі вперше в Україні презентована макрорегіональна стратегія розвитку Карпат. Причому не лише представникам урядів – польського та українського, який сьогодні вкрай зацікавлений у цьому процесі, – а й парламентам України, Польщі та Угорщини».

«Децентралізація є одним із головних викликів для нашої країни. Під час форуму ми разом із європейськими колегами ділилися враженнями, кращими практиками і планами на майбутнє. Разом із представниками самоврядних влад, парламентських та урядових інституцій, експертного та громадського середовищ можна досягти відчутних результатів для карпатських громад», – переконаний Михайло Рівіс.

Наша землячка стала «Лідером розвитку Карпат»

Не обійшлося й без нагород. Уростості відбулися наприкінці другого дня Форуму місцевого розвитку. Голова Львівської облради Олександр Ганущин вручив учасникам заходу спеціальні відзнаки за особистий внесок у розвиток Карпатського регіону та сприяння налагодженню міжнародної спів­праці. Приємно, що «Лідером розвитку Карпат» стала наша землячка, голова Свалявської райради, заступник голови правління АОМС «Єврорегіон Карпати – Україна» Мирослава Ливч. З чим
її щиро привітали присутні на церемонії вручення Михайло Рівіс, голови Виноградівської й Великоберезнянської райрад та інші.

Такі відзнаки отримали також заступник міністра розвитку Республіки Польща Єжи Квєцінський та очільники Косівської, Путильської і Сколівської райрад, а «Подякою обласної ради» нагородили Маршалківське управління Поморського воєводства (Польща).

За матеріалами прес-служби Закарпатської облради

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*