Невирішені життєві проблеми можуть бути наслідком незнання української мови

Виявляється, пересічним українцям бракує елементарних практичних знань для того, щоб звернутися в судові або владні інстанції для вирішення життєвих проблем. Інколи для цього не вистачає навіть знан­ня української мови або ж звичайного бажання щось вирішувати. Скажімо, жінка, мати восьми дітей, досі не отримує жодної копійки від держави тільки тому, що вона не знала про таку можливість!

І як показало скайп-спілкування громадських активістів Закарпаття й Кіровоградщини, це проблема не одного регіону, а загальноукраїнське явище. Зустріч двох громадських організацій у режимі онлайн була підсумком спільного міжрегіонального грантового проекту «Сільським громадам – належний рівень правової допомоги»

На Закарпатті реалізовувало проект громадське об’єднання «Спілка угорських бібліотекарів Закарпаття». Як повідомила заступник голови організації Катерина Вашкеба, основна категорія людей – пенсіонери, багатодітні сім’ї, безробітні, які не знали, куди звернутися за безоплатною правовою допомогою, або ж не мають коштів для оплати адвокатських послуг. Реалізація проекту проводилася на базі  13 бібліотек – районної та в с. Тисобокень, Ботар, Королево, Теково, Сасово, Нове Село, Фанчиково, Олешник, Шаланки, Широке, Вилок і Мала Копаня. У селах проживають представники різних національностей, і це позначилося на особливостях проекту.

Як розповіли юристи, які надавали консультативну допомогу, практично в кожному з угорськомовних сіл є люди, котрі не вміють спілкуватися українською. Тому консультації й поради надавалися через перекладача. Найбільш типові питання – приватизація земельних ділянок, купівля-продаж будинку, порядок нарахування й перерахунку пенсій та інших соціальних виплат, порушення правил добросусідства…

Недостатня обізнаність із елементарними вимогами – куди й до кого в першу чергу звертатися – характерна й для жителів Кіровоградщини. Партнером тутвиступив Олександрійський гендерний інформаційний центр.

– Практика показує, що жителям сільської місцевості безоплатна первинна правова допомога дуже потрібна. Хоч проект завершився, але за час роботи сформувалася ефективна команда, здатна продовжити розпочату роботу, – підсумувала співпрацю Катерина Вашкеба.

Василь ГОРВАТ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*