В НПП «Синевир» взялися за штучне відновлення запасів лососевих

З­поміж 19 видів риб, які водяться у водоймах Національного природного парку «Синевир», форель озерна, струмкова, райдужна, лосось дунайський та голець  посідають особливе місце. Але через паводки, особливо у весняний і осінній періоди, та антропогенне навантаження кількість їх постійно зменшується.  Для штучного відтворення рибних запасів цих видів лососевих  в урочищі Велика Гропка тут  створено рибне господарство.

Процес отримання маточного поголів’я форелі від нересту й ікринок до статевої зрілості надзвичайно складний. Він потребує чимало часу, неабиякого терпіння та витривалості, уміння і, звичайно, досвіду. А ще в штучних водоймах необхідно створити відповідні умови, максимально наближені до природних. Бо ці види риб, на відміну від інших, потребують чисту і прозору воду, збагачену киснем.

У штучних, спеціально створених ставках розводять маточну рибу. Під час нересту у весняний (райдужна) та осінній (струмкова й озерна) періоди для отримання ікри форель виловлюють і вилучають з неї ікру. Особини риб після відбору ікри залишаються живими і на наступний рік вони знову є придатними для репродукції. Зібрані ікринки штучно запліднюють і розміщують в спеціальні інкубатори.

Після виходу личинок з ікри їх переводять до спеціальних апаратів, де вони дозрівають до росту 3—4 см під наглядом досвідчених працівників і науковців НПП «Синевир». Вони постійно ведуть моніторингові спостереження за їхнім розвитком.

Своє подальше дозрівання  мальки продовжують у ставках, а після досягнення ними одного року їх випускають в гідромережу НПП «Синевир». Зокрема, в  річку Теребля та її притоки.

Любов ГРЕЧИН,
фахівець відділу екологічної освіти НПП «Синевир».

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*