ПРИЙНЯТТЯМ БЮДЖЕТУ-2013

завершила рік, що минає, Закарпатська обласна рада

У п’ятницю, 21 грудня, відбулося друге пленарне засідання одинадцятої сесії обласної ради VІ скликання, яке провів її голова Іван Балога. Було озвучено цілу низку депутатських запитів та ухвалено порядок денний пленарного засідання. Оскільки всі питання були детально опрацьовані та обговорені на комісіях й президії облради впродовж минулого тижня (загалом було 43 депутатських доповнення, поправок і зауважень), то рішення по більшості з них прийняли досить швидко. Всього за якихось півгодини було затверджено більше десяти цільових програм та внесено зміни до ще стількох же.

Подбали про малий та середній бізнес

Серед важливих питань соціально­економічного розвитку краю найперше обласні парламентарі затвердили Програму розвитку малого і середнього підприємництва в області на 2013 – 2014 рр. У рішенні зазначається, що її реалізація має сприяти подальшому розвитку підприємницької діяльності, прискоренню входження цього сектора економіки у цивілізовані ринкові відносини, міжнародний поділ праці, світові економічні й фінансові структури. Малий та середній бізнес істотно впливає на структуру перебудови в економіці області, робить вагомий внесок у збільшення обсягів виробництва роздрібного товарообороту та послуг населенню. А розвиток бізнесу сприяє економії та раціональному використанню ресурсів й створює сприятливе середовище для розвитку конкуренції та усунення монополізму.

Програмою передбачено фінансову підтримку підприємництва через механізм часткового відшкодування за залученими в банках кредитами, що надаються суб’єктам малого і середнього бізнесу для реалізації інвестиційних проектів.

Нині в області маємо 42 економічно активних малих підприємства у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення. Найбільше їх створено в обласному центрі та містах обласного підпорядкування. Так, із розрахунку на 10 тис. осіб населення м. Ужгород має 120 підприємств, м.Берегово – 72, м.Мукачево – 67, м.Хуст – 59. Найменший показник кількості малих підприємств у Хустському районі – 9. Обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) малими підприємствами за підсумками 2011 року становить 4,8 млрд. грн., що на 11,6 відсотків більше, ніж у 2010 році. Частка продукції малих підприємств у загальних обсягах реалізованої продукції (робіт, послуг) в області становить 18,3 відсотка.

У 2011 році та впродовж першого півріччя 2012 року спостерігалося зменшення кількості суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб. На 1 липня ц.р. їх кількість склала 66243 чол., що на 1,7 % менше, ніж торік. Програма фінансуватиметься за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів, банківських кредитів, коштів кредитних спілок, іноземних інвестицій. Загалом упродовж двох років на її реалізацію заплановано виділити 1 млн. 200 тис. гривень.

Площу Народну таки реконструюють

На сесії прийнято річну Програму підтримки комунально­експлуатаційного, автотранспортного господарства облдерж­адміністрації та збереження будинку обласної ради і облдержадміністрації як пам’ятки архітектури. Загальний обсяг виконання програми становитиме 9 млн. 700 тис. грн., третина з цих коштів, а саме 3 млн. 200 тис. грн., буде спрямована на благоустрій­реконструкцію площі Народної в Ужгороді. Крім того, заплановано придбання та встановлення системи відеоспостереження адмінбудинку ОДА та облради за 95 тис. грн., капітальний ремонт системи теплопостачання адмінбудинку – за 90 тис. грн. тощо. Фінансування здійснюватиметься коштом обласного бюджету.

Контакт із владою буде ближчим

Задля вдосконалення роботи із зверненнями громадян, підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, підприємців, органів місцевого самоврядування було розроблено і затверджено на сесії Програму діяльності обласного контактного центру на 2013—2015 роки. З її допомогою забезпечуватиметься оперативне реагування на звернення громадськості, проведення моніторингу основних проблемних питань, що потребують прийняття рішень на державному рівні. Очікується, що таким чином підвищиться рівень довіри громадян до органів виконавчої влади. Для виконання заходів цієї Програми необхідні кошти в сумі 1 млн. 216,8 тис. грн.

Далі майже одноголосно проголосували депутати за Програму «Турбота» щодо посилення соціального захисту малозабезпечених категорій громадян у 2013 р., Регіональну програму з ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування на 2013—2014 рр., Програму підвищення ефективності функціонування Закарпатського ОКП «Міжнародний аеропорт «Ужгород» на 2013—2016 рр., Програму діяльності Закарпатського регіонального відділення Пошуково­видавничого агентства «Книга пам’яті України», обласної редакційної колегії книги «Реабілітовані історією» і редколегії по підготовці та випуску томів Зводу пам’яток історії та культури Закарпатської області на 2013 рік, Регіональну програму розвитку земельних відносин у Закарпатській області на 2013 рік, Програму економічного і соціального розвитку Закарпатської області на 2013 рік та основні напрями розвитку на 2014 і 2015 рр.

Відтак були підтримані рішення щодо внесення змін та доповнень до діючих програм. Зокрема, Обласної програми «Цукровий та нецукровий діабет на 2009 – 2015 рр.», Програми забезпечення медикаментами ветеранів Великої Вітчизняної війни та виробами медичного призначення пільгової категорії населення області на 2011—2016 рр., Програми розвитку та підтримки галузі рослинництва на 2012 – 2015 роки, Програми розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2011 – 2015 роки, Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2011 – 2015 рр., Програми розвитку системи зв’язку, оповіщення та інформатизації Цивільної оборони Закарпатської області на 2011—2015 роки.

Який бюджет матиме Закарпаття?

Приступивши до голосування рішень з фінансових питань, депутати пожвавилися. Так, під час обговорення змін до обласного бюджету на 2012 рік заступник голови обласної ради Андрій Сербайло поцікавився у начальника фінуправління ОДА Петра Лазаря, яким чином буде погашена заборгованість по зарплатах освітян та медиків Ужгорода на загальну суму 9 млн. грн.? Адже із державного бюджету іншим регіонам держави було виділено відповідну дотацію на це. Зі слів П.Лазаря, область також отримала відповідний ресурс, який за погодженням бюджетної комісії облради був розподілений по районах.

Після деяких уточнень рішення з цього питання, як і рішення  «Про обласний бюджет на 2013 рік» було ухвалено більшістю голосів. Загальний обсяг доходів обласного бюджету на 2013 рік установлено у сумі 2 млрд. 729 млн. 235,3 тис. грн. Обсяг доходів загального фонду бюджету визначено у сумі 2 млрд. 665 млн. 928,8 тис. грн., спеціального фонду бюджету — 63 млн. 306,5 тис. грн. Ще 3 млн. 547,3 тис. грн. буде скеровано до резервного фонду. Однак дефіцит спеціального фонду обласного бюджету­2013 встановлено на рівні 71 млн. 995 тис. грн. А джерелом його покриття визначено надходження коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду). При цьому найвагомішим джерелом доходів є податок на доходи фізичних осіб.

Відповідно до рішення обсяг видатків на освіту в 2013 р. зросте на 4,4%. На соціальний захист та соціальне забезпечення краян грошей також передбачено більше (на 49%). Фінансування галузі фізичної культури і спорту зросте на 9,5%. Відтак на сесії депутати заслухали інформацію прокурора області Анатолія Петруні про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності прокуратури на території області протягом 2012 року. Далі підтримали рішення про надання мисливських угідь у користування громадським організаціям мисливців і рибалок області.

Також було прийнято звернення депутатів облради: до Президента України — щодо букових пралісів Карпат; до Прем’єр­міністра України — про фінансування Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса в Закарпатській області на 2013 рік; до Кабінету Міністрів України — з розгляду питань про відкриття нових та розбудови діючих пунктів пропуску на державному кордоні; до Верховної Ради України — з приводу відзначення 1120­річчя заснування міста Ужгорода.

Після цього голова обласної ради Іван Балога поставив на голосування питання про дострокове припинення повноважень депутатів обласної ради, яких обрано депутатами ВРУ. Це питання вже розглядалося і було перенесено на розгляд сесії із попереднього пленарного засідання. Перша спроба прийняти рішення не була вдалою, тому на прохання депутатів головуючий  повторно поставив на голосування це питання. У такий спосіб голосами  57 депутатів було припинено депутатські повноваження Віктора Балоги, Павла Балоги, Івана Бушка, Василя Ковача, Михайла Ланя, Валерія Лунченка.

Мовне питання

Питання про реалізацію норм Закону України «Про засади державної мовної політики» також з тих, що залишилися нерозглянутими на минулому пленарному засіданні й були перенесені на 21 грудня, оскільки вимагали більш детального вивчення. Його обговорення  проходило досить  емоційно. Свої думки з цього приводу висловили депутати обласної ради Микола Ковач, Степан Медвідь, Андрій Сербайло, Єлизавета Біров, Євген Жупан та народні депутати Валерій Пацкан, Іван Бушко, Іштван Гайдош, Валерій Черняков.

А тим часом під стінами залу засідань облради у сквері відбувався мітинг, тому рішення приймалося під його акомпанемент. Депутати вирішили взяти до відома, що станом на 21 грудня 2012 року, відповідно до статті 7 Закону України «Про засади державної мовної політики», на території окремих адміністративно­територіальних одиниць області (сіл, селищ та міст) поряд з українською мовою як державною поширеними є як регіональні угорська, румунська та русинська мови. А органам місцевого самоврядування Закарпатської області вони рекомендували, за наявності законних підстав, вживати заходів щодо реалізації на території адміністративно­територіальних одиниць положень Закону України «Про засади державної мовної політики». Нагадаємо, що вже два райони Закарпаття визнали угорську мову регіональною. Це — Берегівський і Виноградівський.

Іван Балога назвав це рішення політичним. Воно зважене і має декларативний характер, зазначив голова облради. «За» проголосували 78 депутатів.

На завершення голова обласної ради, подякувавши депутатам за роботу, привітав їх із наступаючими святами.

Надія САРАНА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*