З нового року ті, хто став жертвою торгівлі людьми, отримуватимуть матеріальну компенсацію

З 1 січня 2013 року, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України, особи, що постраждали від торгівлі людьми, матимуть право на отримання одноразової матеріальної допомоги у розмірі прожиткового мінімуму. Крім того, визначено порядок встановлення статусу постраждалої особи внаслідок торгівлі людми. Фахівці називають це важливим кроком держави у сфері протидії цій проблемі.

Як розповіла  в Ужгородському прес­клубі Оксана Гуранич, головний спеціаліст управління у справах молоді та спорту ОДА, проблему торгівлі людьми раніше пов’язували тільки з жінками. Однак зараз масштаби ще більші, й ми вже говоримо про торгівлю людьми з метою примусової праці, де використовують як чоловіків, так і жінок.  Збільшується кількість потерпілих від цієї проблеми дітей. За результатами досліджень Міжнародної організації міграцій, 39% потерпілих дітей використовуються для жебракування, 36% – для сексуальної експлуатації, 16% — примусової праці, 9% — дитячої порнографії. 99% у сексуальній експлуатації – це жінки. Країни призначення — 66 держав світу, з них 24 – країни Європейського Союзу.

«За 2010—2012 роки в основному країнами призначення осіб, які є постраждалими від торгівлі людьми, є держави Східної Європи, а також Росія. Вербують наших співвітчизниць із малозабезпечених сімей, а також осіб, які перебувають у складному матеріальному становищі. Вивіз дівчат здійснюють українські вербувальники. Часто – це мешканці Закарпатської області. За останні роки відділом задокументовано кілька груп осіб, які займалися вербуванням та організацією перевезення людей за кордон. Як правило, у цьому беруть участь люди, які вже мали проблеми із порушенням закону», – каже Володимир Поляк, начальник відділу боротьби з торгівлею людьми та зі злочинами проти моральності ГУМВС України в Закарпатській області, підполковник міліції.

Дуже важливим кроком вважається запровадження з 2013 року одноразової матеріальної допомоги особам, постраждалим від торгівлі людьми. До того ж є можливість розміщення таких людей у притулку. На цей час уже 9 особам на Закарпатті надано статус постраждалих від торгівлі, серед яких є і неповнолітні.

Ірина БРЕЗА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*